Két embert kaptak el a Marina-parti fegyverek miatt

Vágólapra másolva!
Egy motort is találtak a rendőrök, de nem azt, amivel a bankrobbantó járt.
Vágólapra másolva!

A fegyvereket és a lőszereket egy XIII. kerületi lakópark teremgarázsában, egy autóban találták meg. Bucsek Gábor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója elmondta, hogy a Lehel utcai pénzintézeti robbantás miatt felállt speciális nyomozócsoporthoz beérkező 582 hívás egyikének eredményeként jutottak el a helyszínre.

A garázsban ugyan találtak egy motort, de az nem egyezik a bűncselekményhez használt járművel. Az autó csomagtartójában talált fegyverek és lőszerek miatt szerdán és csütörtökön a Terrorelhárítási Központ segítségével elfogtak egy 36 és egy 34 éves férfit.

A garázsban a robbanószer kereső kutya jelzett, ezt követően nyitották ki a kocsit, amelyben megtalálták a két AK 43-hoz hasonlító fegyvert, egy Skorpió géppisztolyt, továbbá hét különböző típusú hangtompítóval ellátott pisztolyt, 1 200 lőszert, illetve irritáló anyagokat is tartalmazó füstgránátokat.

Az ügyet a Lehel utcai robbantástól függetlenül kezdték el vizsgálni, így jutottak el a 36 éves D. Lászlóhoz, aki a gépkocsi számára a parkolóhely bérlését intézte a 34 éves M. Imre megbízásából. D. Lászlót szerdán Dunakeszin, M. Imrét csütörtökön Szadán fogták el. A két férfi előzetes letartóztatását javasolja a rendőrség.

Bucsek Gábor elmondta, a két gyanúsított részleges beismerő vallomást tett, de erről további részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el. A nyomozás során kell fényt deríteni arra, hogy mi volt a céljuk a jelentős mennyiségű fegyverrel, illetve vannak-e még további fegyverek hozzájuk köthetően Magyarországon.

Beszámolt arról is, hogy a fegyverek vizsgálatát nagyrészt már elvégezték, de nem találtak olyat, amivel bűncselekményt követtek volna el. Az MTI kérdésére, miszerint a Blikk pénteki számában számolt be arról, hogy Csobánkán is keresték a Lehel utcai robbantót, Bucsek Gábor azt mondta: számos bejelentést ellenőriznek, több Pest megyei településről kaptak bejelentést, köztük Csobánkáról is, így azt is ellenőrizték.

Ugyancsak az újság értesülésével kapcsolatban, miszerint bebizonyosodott, hogy a robbantó azonos azzal, aki január 7-én, a Raiffeisen Bank ablakát betörte, azt mondta: nagyon nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy van összefüggés a két eset között, ugyanakkor elismerte, hogy egy eljárásban vizsgálják a két esetet.