Az Orbánnak írt levél nem visszalépés

2014.02.12. 18:39

Kitart a Mazsihisz az eredeti követelései mellett, annak ellenére, hogy bírálói szerint a szervezet vezetősége engedékeny hangvételű levelet küldött hétfőn Orbán Viktornak.

Nem jelent visszalépést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közgyűlésének határozataihoz képest a miniszterelnöknek írt levél - jelentette ki Heisler András szerdán.

A Mazsihisz elnöke azt mondta: továbbra is ellenzik a Sorsok Háza és a német megszállás emlékműve megvalósítását, valamint arra kérik a kormányt, hogy váltsa le Szakály Sándor történészt a Veritas intézet éléről.

Azzal kapcsolatban, hogy Suchman Tamás, a Mazsihisz korábbi alelnöke az Orbán Viktornak írt, szerinte a közgyűlés határozataihoz képest visszalépést jelentő levél miatt lemondásra szólította fel a Mazsihisz vezetőit annyit mondott: a hitközség egy demokratikus szervezet, amely meg fogja oldani a problémát.

A Mazsihisz a vasárnapi közgyűlésén döntött arról, hogy a szervezet a jelen körülmények között nem vesz részt a Holokauszt-emlékév kormányzati programjaiban. Ugyanakkor a Mazsihisz vezetősége hétfőn levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben alternatív megoldásokat javasol.

A kormány és a zsidó közösségek közötti konfliktusról itt olvashat részletesebben.