Már nyomoz az ügyészség Simon Gábor után

Vágólapra másolva!
Ha Simon Gábor nem mondott volna le időben, vissza kellett volna fizetnie a 2009 óta felvett fizetését, körülbelül 40 millió forintot. Egy kormánypárti képviselő szerint meg kellene vizsgálni annak a lehetőségét, hogy mindenképpen visszakérjék tőle ezt a pénzt.
Vágólapra másolva!

Megszűnt Simon Gábor volt szocialista politikus képviselői mandátuma, miután csütörtökön reggel 7 óra 44 perckor megérkezett a lemondó levele az Országgyűlés elnökéhez.

A lemondással megszűnt a képviselő mentelmi joga, Kövér László házelnök pedig azonnal értesítette erről a legfőbb ügyészt. Az ügyészség délelőtt 9 óra után pár perccel már közleményt adott ki arról, hogy ezzel megszűnt az akadálya a büntetőeljárás lefolytatásának, azaz elkezdik a nyomozást. A vád adócsalás és magánokirat-hamisítás lehet.

Amint arról a Blikk beszámolt, az időzítés fontos volt, mert nem mindegy, hogy a képviselő maga mond le, vagy a parlament fosztja meg őt a képviselői mandátumától. A Ház a mai ülésén szavazott volna az ügyben, és ha Simon Gábor ezt megvárja, vissza kellett volna fizetnie mintegy 40 millió forint korábban felvett fizetést.

A szabályok szerint ugyanis ilyen esetekben a képviselő köteles az összeférhetetlenség kezdetétől a megbízása megszűnéséig felvett jövedelmét visszafizetni. Simon Gábornál ez 2009 januárjától lett volna érvényes, hiszen ekkor adta be az első olyan vagyonnyilatkozatot, amelyben az ausztriai bankszámlán elhelyezett 240 millió forintját nem tüntette fel.

A parlament honlapja szerint Simon Gábor képviselői mandátuma február 12-ei hatállyal szűnt meg.

A kormánypártok is vizsgálnák

A KDNP-s Rubovszky György kezdeményezte, hogy az Országgyűlés kérje fel a mentelmi bizottságot: folytasson le vizsgálatot a Simon Gábor "országgyűlési képviselőként tett vagyonnyilatkozatával és vagyonosodásával összefüggő egyes kérdések egyértelmű tisztázása érdekében". A politikus keresné a lehetőséget arra, hogy a volt szocialista képviselő javadalmazását jogi úton követeljék vissza.

A kormánypárti képviselő a mentelmi bizottság elnöke, és a parlamentnek szerdán benyújtott javaslatában indítványozta: a testület tárja fel, hogy Simon Gábor eltitkolt százmilliói származhattak-e legális, bevallott jövedelemből, illetve hogy ezek a százmilliók összefüggésben állhatnak-e Simon Gábor képviselői, illetve MSZP-elnökhelyettesi tisztségével.

Határozati javaslatában Rubovszky György kitér arra is: a bizottság Simon Gábor összeférhetetlenségének kimondására tett javaslatot.

Ha Simon Gábor az összeférhetetlenség kimondását megelőzően lemond képviselői mandátumáról, az azt a célt szolgálná, hogy az összeférhetetlenség fennállása alatt felvett jövedelem visszafizetésének jogkövetkezménye alól mentesüljön –- írta.

Ezzel összefüggésben a KDNP-s politikus azt javasolja: ha a képviselői mandátumról való lemondás bekövetkezik, a mentelmi bizottság vizsgálja meg, milyen lehetőség van arra, hogy az Országgyűlés a Simon Gábor részére az összeférhetetlenség időszaka alatt kifizetett javadalmazást jogi úton visszakövetelje.

Ha Rubovszky György javaslatát elfogadja az Országgyűlés, a bizottságnak a feltárt eredményekről 2014. március 31-éig kell tájékoztató jelentést készítenie.