Szúrtak, vágtak, ütöttek a dühödt férfiak

2014.02.13. 13:12

Életveszélyt okozó testi sértés, valamint csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt emelt vádat a Nógrád Megyei Főügyészség hét férfi ellen, akik 2013. január végén karókkal, bozótvágó késsel és nadrágszíjjal verték egymást Balassagyarmaton egy áruház parkolójában.

Bóna Gyula főügyész elmondta: 2013. január 25-én a kora esti órákban két magyar és öt külföldi – palesztin, szerb, marokkói és algériai állampolgárságú – férfi verekedett össze Balassagyarmaton, mert korábban nézeteltérés alakult ki két férfi között a bevásárlóközpontban.

A szerb férfi kirángatott a földből egy facsemetét támasztó karót, és ütésre emelte. Válaszul az egyik magyar elkövető egy bozótvágó kést vett elő, amivel a szerb felé hadonászott, aki azonban a támadást a karóval elhárította, majd mindkét magyart sikerült fejen és vállon ütnie.

Eközben a palesztin is szerzett magának egy karót, és harcba bocsátkozott a késsel támadó magyar férfival. Ez utóbbi az ütésektől arccal a földre zuhant, mire ellenfelei föléje térdeltek, és késekkel többször háton, combon és fenéken szúrták őt. A bántalmazásoktól a magyar az életveszélyes mellkasi szúrt sérülés mellett agyrázkódást is kapott.

A másik helybéli már nem tudott a társa segítségére kelni, ugyanis őt a két marokkói és az algériai férfi karókkal és nadrágszíjjal elzavarta a helyszínről.

A külföldiek a közösségi szállás lakói voltak. Bóna Gyula elmondta: a Nógrád Megyei Főügyészség a palesztin és a szerb férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolta meg, míg a többiekkel szemben csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat.

A hét vádlott közül hárman előzetes letartóztatásban várják a tárgyalást. A három észak-afrikai elkövető ismeretlen helyen tartózkodik, így távollétükben folytatják le az eljárást.

Amennyiben a bíróság bűnösnek mondja ki a vádlottakat, a palesztin és a szerb férfival szemben két évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki, a többieket pedig három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja – tette hozzá a megbízott főügyész.