Semmi feltűnés, megbízható dögunalom

Simon Gábor, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese megérkezik az MSZP választmányi ülésére a párt Jókai utcai székházába 2013. november 23-án
Vágólapra másolva!
Simon Gáborról még az sem gondolhatta volna az elmúlt években, hogy milliókat rejteget, aki árgus szemekkel figyeli, hogy milyen ruhákat hord, milyen tárgyakat vásárol magának, egyedül a szemüvegkeretek voltak a gyengéi. A szomszédai is csak annyit gondoltak róla, hogy ha valaki rendes ember, akkor ő az.
Vágólapra másolva!

“A józan családapák első számú célpontja, jó ár/érték arány, nulla feltűnés, megbízható dögunalom” - kommentálta autós kollégánk azt a Hyundai ix35-ös autót, amellyel Simon Gábor csütörtökön menekült a háza előtt rá váró újságírók elől.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az autó nem is különösebben drága, újonnan 5,5-8,5 millió forint között lehet hozzájutni felszereltségtől függően, de Simon kocsija nem is új, egy korábbi modell, amelyet a vagyonnyilatkozata szerint 2011 őszén vásárolt. Hogy mekkora szerepe volt benne az autónak, azt nehéz megítélni, de az biztos, hogy Simonnak sikerült olyan feltűnésmentes, megbízható képet kialakítania magáról a környezetében, mint amit az autója is sugall.

Ha nem bujkált se vették észre

Simon Gábor pestszentlőrinci házánál hallani lehet a reptéri gyorsforgalmi út zaját, de az itt lakókat ez nem nagyon zavarja. A közeli óvodába siető fiatal szülők közül többen azt mondták, hogy szeretik a környék falusi hangulatát: az emberek köszönnek egymásnak az utcán, ismerik a szomszédjaikat, néhányan át is járnak egymáshoz. Simon Gábort viszont gyakrabban látják a postaládába bedobott szórólapokon, mint a kerület utcáin.

„Ma mondja a lányom, hogy te anyu, ez az ember itt lakik a szomszéd utcában! Én negyven éve itt jövök-megyek, de még sosem láttam” – mondta egy nő Simon kerítése előtt, amiről már pattogzik le a fehér festék.

„Még egy lépést sem tett gyalog ezen az utcán” – mondta egy közelben lakó férfi. Ő arra is emlékszik, hogy az MSZP kormányzása idején még Audival és sofőrrel járt munkába a politikus. Egy másik férfi szerint Simon csak a botrány kirobbanása óta bujkál az újságírók elől, előtte gyakran látta. „Sosem hordta fenn az orrát, mindig köszönt” - mondta a szomszéd.

Forrás: MTI/Marjai János

A környéken lakók nagyon meglepődtek, amikor fény derült Simon eltitkolt millióira. „Azt hittem, hogy ha valaki rendes ember, na akkor ő az. Most meg ilyen nagy dirr-durr lett a milliókkal, mi meg alig húzzuk ki a hónap végéig” – panaszkodott egy nyugdíjas a szomszéd utcában lévő kisbolt előtt, ahol az eladó szerint Simon még soha nem vásárolt semmit.

Simon egyik közeli szomszédja szerint a volt alelnök csendes, normális ember. Amikor néha beszélgettek, a politika sosem került szóba. A nő arra gyanakszik, hogy Simon csak álcából lakik ezen a környéken. „Ha tényleg ilyen sok pénze van, akkor már rég jobb helyre költözött volna, ez egy csendes, középosztálynak való kerület.”

A csendes középosztály hangulata árad Simon minden fotójáról is, nem csoda, hogy hiába volt vezető politikus az MSZP-ben, sokan csak akkor figyeltek fel rá, amikor kiderült, hogy eltitkolt egy negyedmilliárd forintos vagyont. A 2009 óta róla készült képeken semmi árulkodó jelét nem találtunk annak, hogy Simonnak ennyi pénze lenne, de az a fotókról is kitűnik, hogy 2009-2010 táján valami fordulat történt az életében: sokat fogyott, és néhány év alatt lecserélte a ruhatárát.

Az új kapcsolat látszott rajta, a pénz nem

Simon Gábor 2009-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányváltás előtt még szögletesre vágott orrú, csúnya fekete férficipőkben, bő, rosszul szabott öltönyökben és inkább nagypapákra jellemző, térdig érő szövet- vagy ballonkabátokban mutatkozott a nyilvánosság előtt. A kormányváltás után ezeket a darabokat márkásabb, kicsit merészebb és sportosabb darabokra cserélte.

Mostanában a Parlamentben is inkább sportos, mint nagyon elegáns öltözetben mutatkozott: gyakran farmerben, sportzakóban ment az ülésterembe. A ruhái ugyan láthatóan jobb minőségűek, mint a kormányváltás előtt, de nem feltűnő dizájnerdarabok. Gyakran mutatkozott például Ralph Lauren ingekben, amelyeknek a 20-25 ezer forint közötti ára nem megfizethetetlen a képviselői fizetéshez képest.

Az órája is egy sportosabb és olcsó darab: több képen viseli a Nautica NTC800-as, száz méterig vízálló típusát, amit 200 dollár (körülbelül 45-50 ezer forint) körül kínálnak az interneten, de akciósan olcsóbban is hozzá lehet jutni.

Hogy Simon azért odafigyelt a megjelenésére, az leginkább abból látható, hogy legalább négy-öt szemüvegkeretet váltogatott. 2009-2010 környékén ebben is stílust váltott, a korábban hordott keret nélküli, illetve vékony fémkeretes szemüvegeit határozottabb, karakteresebb műanyag keretekre cserélte. De még ezeket is inkább a magyar optikákban elérhető választék közmezőnyéből választotta: a mostanában sokszor hordott, áttetsző műanyag kerete az Oxydo modellje, körülbelül száz dollárba (20-25 ezer forint) kerül, és ennél nem sokkal lehetett drágább a másik, Ray-Ban márkájú kerete sem.

Simon Gábor az óráját mutatja Cséfalvay Zoltán államtitkárnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha egy férfi ilyen gyorsan stílust vált, az a gazdagodás helyett inkább arra utal, hogy új nőtől kap öltözködési tanácsokat. Simon pedig éppen ebben az időszakban vált el és házasodott újra. Politikustársai szerint a megújult külseje miatt az MSZP-ben pletykálták is, hogy jót tett neki az új kapcsolat, kivirult.

Simon Gábor sportosan érkezik az MSZP gárdonyi frakcióülésére Forrás: MTI/Földi Imre

Látszólag csak egyvalamire költött sokat Simon az utóbbi időben: ingatlanokra. 2012-ben vett egy nagyobb lakást a XII. kerületben, közvetlenül új felesége szomszédságában. Egyelőre azonban semmi jele nincs, hogy Simon sok időt töltene ott, az utcában is csak a szomszédok terepjárói parkolnak. Az egyik szomszéd szerint Budán csak a hétvégéken lehet látni Simont. „Amióta megvették a házat, folyamatosan állnak itt a melóskocsik, nemrég készülhettek el a felújítással, átalakításokkal. Szerintem már költözködni akartak” – mondta a férfi.