Több százan tüntettek a Jobbik ellen Esztergomban

Esztergom, 2014. február 14.
Résztvevők a Jobbik fórumán Esztergomban, a művelődési háznak használt egykori zsinagógában 2014. február 14-én.
Esztergom, 2014. február 14. Résztvevők a Jobbik fórumán Esztergomban, a művelődési háznak használt egykori zsinagógában 2014. február 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Tüntetést szerveztek a Jobbik lakossági fóruma ellen Esztergomban. A párt a jelenleg művelődési házként működő zsinagógát bérelte ki, ez sokak szerint perverz.
Vágólapra másolva!

200-250 ember tüntetett Esztergomban a Jobbik gyűlése ellen, amelyet a művelődési háznak használt egykori zsinagógában tartottak péntek este. A demonstrálók közül többen sárga csillagot tűztek a mellükre, az épület falán lévő emléktábla elé pedig köveket és mécseseket helyeztek el.

A rendőrség lezárta az oda vezető utakat, az eseményeket az épülettel szemközti tér villanyoszlopaira frissen felszerelt kamerákkal és mozgó megfigyelőponttal is rögzíti. A teret kordonokkal szektorokra osztották, és csak az egyik oldalán hagytak bejutási lehetőséget a Jobbik fórumára érkezőknek.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Amikor Vona Gábor Jobbik-elnök belépett a volt zsinagógába, egy idősebb férfi megfenyegette. "Takarodj, te náci gyilkos a zsinagógából!" - üvöltötte, és megindult felé. A rendezvényt biztosító, "Kampánycsapat" feliratú kabátot viselő jobbikosok kilökdösték a bejáraton a férfit. Előtte egy idősebb, zavartnak tűnő nőt vezettek ki az előcsarnokból, aki hangosan szidalmazta a művelődési ház vezetőjét, amiért beengedte a Jobbikot az épületbe.

Drelyó Ágnes, a Facebookon szerveződött tüntető csoport tagja az MTI-nek azt mondta, "perverz cselekedet a Jobbiktól, hogy egy volt zsinagógában szervez fórumot, melyen olyan mondatok hangozhatnak el, melyek sértik az áldozatok emlékét és a hely szellemét". Harvay Péter, a rendezvény ellen elsőként demonstrációt bejelentő Eszterlánc Polgári Társulás elnöke szerint a tüntetők egy szál gyertyával, némán, lehajtott fejjel demonstrálnak és felolvassák az elhurcoltak neveit.

Nincs intézkedési jogkör

A rendezvényen megjelent az MSZP helyi polgármester-jelöltje, Gál Tamás. Február 3-án Gál az MSZP helyi elnökével együtt felszólította a polgármestert, hogy hívjon össze rendkívüli testületi ülést és a fideszes többség szavazataival tiltsák meg a művelődési ház bérbeadását a Jobbiknak, mint ahogy erre a korábbi ciklusban már volt példa. Tétényi Éva független polgármester nyílt levélben jelentette ki, hogy "nincs intézkedési jogköre", ezért lelkiismereti okokra hivatkozva kérte a Jobbik elnökét, hogy válasszanak más helyszínt.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A jelenlévők nemtetszésüket fejezték ki, hogy Tétényi Éva nem jelent meg a tüntetésen.

A polgármester a művelődési ház vezetőjének két nyílt levelet is írt, kérve a helyzet átgondolását. Maronka Csilla, a ház igazgatója szerint ők megállapodást kötöttek a Jobbikkal a terem kiadásáról, de az épületben már Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és fideszes politikusok is tartottak lakossági fórumot. Ők, mint közművelődési funkciót ellátó szervezet, nem tehetnek különbséget a pártok között, de ha a képviselő-testület tulajdonosként utasítja őket, az más helyzet.

Élőlánc

A rendezvény ellen elsőként az Eszterlánc Polgári Társulás jelentett be demonstrációt, majd "Jobbik-mentes zsinagógát!" elnevezésű Facebook-csoport alakult, akik élőláncot hirdetett péntek délutánra a zsinagóga köré, hogy megakadályozzák a Jobbik szimpatizánsainak bejutását. Az Élet Menete Alapítvány is bejelentette, hogy aktivistákat küld az élőlánchoz, a demonstrációt támogatja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és a Tett és Védelem Alapítvány bejelentette, hogy az esztergomi rendőrkapitánysághoz fordul a rendezvény betiltását kérve.

A rendezvény ellen tüntetők transzparensekkel Esztergomban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Jobbik esztergomi elnöke, Zentai Plajner Zsolt korábban közleményben jelentette ki: "a múltra és a holokauszt túlélőire hivatkozni egy mindössze tíz éve alakult, demokratikusan parlamentbe választott és működő párt kapcsán arcpirítóan képmutató, hiteltelen és szánalmas".