TASZ: Rossz címet adtak meg az Angliában szavazóknak

Vágólapra másolva!
Tévesen a londoni magyar nagykövetség címét küldte ki a választási iroda több, Nagy-Britanniában szavazó magyarnak szavazási helyszínként, közölte a Társaság a Szabadságjogokért. Volt, aki kapott helyesbítő levelet, de voltak, akik nem. A szervezet megjegyzi: az Egyesült Államokban szavazókat a szavazás időpontjáról tájékoztatták helytelenül.
Vágólapra másolva!

Számos, a választásokon Londonban szavazó magyar hibás értesítést kapott az illetékes helyi választási irodától a szavazás helyszínéről, állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) . A külképviseleti névjegyzékbe felvett polgároknak küldött értesítésben ugyanis „35 Eaton Place, London SW1X 8BY”-t jelölték meg a szavazás helyszínének, holott a londoni szavazás helyszíne „River Room and Paint Gallery, Millbank Tower, 21-24 Millbank SW1P 4QP, London”, közölték. Az előbbi az Magyarország londoni nagykövetségének címe, a külképviselet azonban nem ott, hanem egy távolabbi külső helyszínen rendezi meg a külképviseleti szavazást.

A TASZ hangsúlyozza, hogy ennek az az egyik lehetséges következménye, hogy a félretájékoztatott választópolgár szándéka ellenére nem tud részt venni a választásokon. Mivel az Egyesült Királyságban London az egyetlen külképviseleti választási helyszín, a választásokon részt venni kívánó magyar állampolgároknak már eleve jelentős időt és anyagi erőforrásokat kell fordítaniuk arra, hogy a szavazás helyszínére utazzanak, és ezt csak tetézi a félretájékoztatás - közölte a TASZ.

A hibát egyes esetekben korrigálták, más esetekben viszont a hibás tájékoztatást nem követte helyesbítés, mondta a TASZ. A jogvédő szervezet ezért felszólította a Nemzeti Választási Irodát (NVI) a tájékoztatási hibák megelőzésére, olvasható a szervezet honlapján.

A szervezet megjegyzi, hogy korábban az amerikai kontinensen szavazók egy részét a szavazás időpontjáról tájékoztatták félre, a hibák pedig akár meg is hiúsíthatják a külföldön szavazók voksolását.

Az Origo keresi a Nemzeti Választási Bizottságot az ügyben.