Világnemzetet építünk fantasztikus hajtóerővel

Vágólapra másolva!
Vasárnap délután három órakor tartja évértékelőjét Orbán Viktor miniszterelnök. Az Origo a helyszínről tudósít majd, addig pedig összeszedtük, mit mondott Orbán az elmúlt négy évben a Millenárison.
Vágólapra másolva!

2010: nem a bosszú kormányzása jön

A még ellenzékből, de már tuti befutó miniszterelnök-jelöltként, a választási kampány hajrájában elmondott országértékelő tipikus kampánybeszéd volt szép jövővel és kevés konkrétummal. Orbán az ország gazdaságának talpraállítását, tíz év alatt egymillió új munkahelyet és erős közbiztonságot ígért. A békésebb, országegyesítő hangnem jegyében kimérten beszélt ellenfeleiről is, és óva intett a gyűlölettől és a szélsőségesektől. Azt ígérte, lesz elszámoltatás, de nem a bosszú kormánya jön.

2011: közelít az elrugaszkodás éve

Magyarország megújul címmel mondta el kormányzása nagyjából első évéről szóló évértékelőjét a miniszterelnök. Ekkor állt elő a már szállóigévé vált tervvel, miszerint 2011 a megújulás, 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, míg 2014 a gyarapodás éve lesz. Beszédének fókuszában a megújulás és az ehhez szükséges küzdelem állt, de az alkotmányozáson kívül nem mondott konkrét terveket, és még az alkotmányról sem árult el túl sok mindent. Orbán szerint a rendszerváltáskori alaptörvényen ugyan kiváló jogászok dolgoztak, de hiányzik belőle a különleges magyar szellemiség, ezért van szükség újra. Újdonság volt a korábbi beszédekhez képest, mert a kormányfő kérésére a Facebookon több ezer kérdést kapott az évértékelőhöz, de ezekből csak példaként említett párat.

"Készül" - írta ki Facebook-oldalára is kitett képéhez a miniszterelnök

2012: a fantasztikus magyar hajtóerő

Orbán szerint három problémája volt az országnak: az adósságcsapda, amelybe a szocialista kormányok lökték vissza az országot, a munka elveszett becsülete, valamint a tartalékok hiánya, a napról napra élés. Bírálta az európai politikát is, mert szerinte "Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol: nagy célokra inspirál, és megakadályozza, hogy elérjük azokat". A kormány intézkedéseit ért európai kritikákat méltánytalan pergőtűznek nevezte, a magyarok szorgalmát pedig az ázsiai népekéhez hasonlította. Orbán szóba hozott egy titokzatos energiát is, "bennünk magyarokban működik egy fantasztikus hajtóerő" - mondta. Szerinte bántja az igazságérzetünket, hogy jobbat érdemelnénk, ha azt nézzük, hogy mennyit dolgozunk. "Rosszabbul élünk és kevesebb megbecsülést kapunk, mint amennyit megérdemlünk" - jelentette ki, és többször jelezte beszédében, hogy a kormány az eddiginél kompromisszumosabb politizálásra készül.

2013: épül a világnemzet

A magyarok integrációjával világnemzetet építünk, az életszínvonal meghaladja majd az európai átlagot – mondta Orbán a tavalyi évértékelő beszédében. Kifejtette, hogy a magyar gazdaság húszéves ciklusokra bontható, és bár a mostani periódus az összeomlás árnyékában kezdődött, jól végződhet. Hosszan sorolta, milyen intézkedéseket vezettek be az elmúlt években, a legbüszkébb arra volt, hogy szerinte csökkentették az államadósságot. Eközben pedig sorra ostorozta a korábbi kormányokat. "Egy erős ország nem felejt. Nem felejtjük az elmúlt nyolc évet. Elvették a támogatást a családoktól, egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól. Hazudtak a magyaroknak reggel, éjjel, este, békésen ünneplő emberekre uszították a rohamrendőröket."

A korábbi évek évértékelőiről itt olvashat bővebben, egészen 2003-tól kezdve.