Vádat emeltek a Dataplex-ügyben

2014.02.15. 12:38

A MÁV Informatika Kft. volt vezérigazgatójának különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt kell felenie.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a Fővárosi Főügyészség vádat emelt a MÁV Informatika Kft. volt vezérigazgatója ellen – erősítette meg a Magyar Nemzet információit a főügyészség szóvivője. Bagoly Bettina elmondta: a volt vezérigazgató vagyonkezelői kötelezettségét megszegve 2005 októberében bérleti szerződést kötött a Dataplex Kft.-vel. A szerződés számítástechnikai berendezések biztonságos elhelyezéséről szólt.

A szóvivő hozzátette: a vád szerint a volt vezérigazgató a megállapodást a költözés szükségességének, illetve költségigényének megalapozott és indokolt felmérése, valamint kellő anyagi forrás biztosítása nélkül kötötte. Bagoly Bettina közölte: a végül meghiúsult költözésre már kifizetett költségekkel, valamint a szolgáltatás igénybevétele nélkül kifizetett díjjal több mint százmillió forint vagyoni hátrányt okozott a volt vezérigazgató a MÁV Informatikának.

A főügyészség a Budai Központi Kerületi Bíróságon emelt vádat. A Magyar Nemzet a vádemelésről beszámoló cikkében azt írta: a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt.-hez tartozó leányvállalat 2005-ben 2,3 milliárd forintért megvásárolta a Dataplexet, majd továbbadta három ciprusi offshore társaságnak. A Wallis-érdekeltség a lap írása szerint néhány hónap alatt azért tett szert többmilliárdos haszonra, mert a Dataplex forgalmi értékének növekedéséhez hozzájárult az akkori gazdasági minisztérium felügyelete alatt működő több állami cég - köztük a MÁV Informatika - megrendelése.