A szocialista, akit Orbán Viktor is megdicsért

Botka László szegedi polgármester, az MSZP választmányi elnöke
Az MSZP naggyűlése az előtte megtartott kongesszus után, a Papp László Budapest Sportarénában. A kongresszuson Mesterházyt választották pártelnöknek. Újságíró: Dull Szabolcs
Vágólapra másolva!
Miért gratulál Orbán Viktor egy szocialista fellegvár urának? Két nap alatt ráadásul többször is. Valószínűleg nemcsak Botka László szegedi polgármester vezetői képességeinek szól a dicséret, hanem az MSZP-t és az ellenzéki listát vezető Mesterházy Attilát fricskázta a kormányfő. Botka évek óta pártelnökesélyes, állítólag "olyan, mint a fegyver a színpadon: mindenki várja, mikor sül el". Kétszer már majdnem szembe került Mesterházyval is, de eddig kitért. Mire játszik, és meddig juthat Botka László?
Vágólapra másolva!

Évek óta visszatérő beszédtéma szocialista politikusok között Botka László szegedi polgármester. A párt jövőjén merengők között mindig akad olyan, aki azt kérdezi: "És mikor veszi át a pártvezetést Botka Laci?". Egy MSZP-s képviselő egy színházi példával érzékeltette a helyzetet: "Laci olyan, mint a fegyver a színpadon, mindenki várja, mikor sül el".

Aki kicsit ismeri az MSZP-t, nem lepődik meg ezen. A párt jelenlegi választmányi elnökének szegedi polgármesterként (2002 óta) és Csongrád megyei MSZP-s elnökként (2000 óta) elért sikerei miatt már több mint egy évtizede tagadhatatlan a népszerűsége és az elismertsége a pártban, és többen azt várják, hogy Botka az országos politikában is a párt javára fordítsa népszerűségét.

Néhány napja egy nem várt helyről is dicséretet kapott: Orbán Viktor miniszterelnök a szegedi lézerközpont ünnepélyes alapkőletételekor gratulált a város által elért eredményekhez. Majd egy nappal később a Szegedma.hu hírportálon tovább hízelgett Botkának: "csak az az aranyérem csillog szépen, ahol komoly ezüstérmes van az ember mögött", és a miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy vigyáznia kell Botka túlzott dicséretével, mert "ha még egyszer megdicsérem, lehúzzák a listáról a szocialisták".

Miért dicsérgeti Orbán?

Az MSZP-ben villámgyorsan megindultak a találgatások, hogy mit jelent a kormányfői gesztus – pláne azok után, hogy Botka az MSZP januári nagygyűlésen kritikus beszédet mondott a kormányról. A megkérdezett szocialisták egy része szerint Orbán azért dicsérte, mert a Fidesznek most nem kell tartania Botkától: ritkán szólal meg pártpolitikai ügyekben, és egyéniben nem indul Szegeden. Mások szerint viszont Orbán Mesterházy Attilának akart odaszúrni, és megszólalásával fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy létezik alternatíva az MSZP-n belül. Maga Botka László azt mondta az Origónak, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget ennek, "ez nem nekem, hanem az eseménynek szólt", és a polgármester szerint Orbán Viktor érezte, hogy a lézerközpont átadásánál "kevésbé triumfálhat ő és kormány, amely miatt két évet csúszott a beruházás".

Botka László 2012 óta az MSZP választmányi elnöke Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Orbán megjegyzése után újra többen elkezdték latolgatni az MSZP-ben, hogy milyen jövő várhat Botka Lászlóra, és vajon bele tud-e szólni az országos politikába, ha 2014 után is polgármester marad. Botka maga döntött úgy, hogy nem kér egyéni körzetet a mostani országgyűlési választáson, és csak a listán szeretne szerepelni (ezen a 6. hely lett az övé). A következő ciklustól ugyanis a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlen: a mostani polgármesterek képviselőként még őszig hivatalban maradhatnak, de októbertől már nem vállalhatnak két posztot, vagyis Botkának le kell majd mondania a parlamenti mandátumról, ha polgármester akar maradni, és ha egyéni körzetet nyerne, ott időközi választást kellene szervezni, míg ha listán jut be, automatikusan lehet pótolni.

Botka nem titkolja, hogy azért nem indul most egyéniben Szegeden, mert a választások eredményétől teszi függővé, hogy indul-e az őszi polgármesteri választáson. "Nyitva akarom hagyni, hogy elindulhassak a polgármesteri posztért" – mondta, azt azonban nem árulta el, hogy nyertes vagy vesztes választás esetén hogyan döntene. Szerinte azonban polgármesterként is képes országos politikus maradni, ehhez nem szükséges a parlamentben ülnie. Az MSZP-ben éppen ebben kételkednek sokan, és több MSZP-s képviselő is úgy tartja, hogy ha Botka kiszáll a parlamenti politikából, végleg elveszítheti az esélyét arra, hogy bármikor is átvegye a pártot.

Berezelt a nagy lehetőségtől

Botkának egyszer már lett volna esélye arra, hogy a párt élére álljon: 2009 végén, amikor az MSZP vezetése kereste, ki lenne a legmegfelelőbb miniszterelnök-jelölt a 2010-es választásokra. Lendvai Ildikó akkori pártelnök és Kiss Péter eleinte sokáig győzködte Bajnai Gordont, aki hajthatatlan volt, így Botkához fordultak, és azzal kecsegtették, hogy bár a választási vereség borítékolható, a vesztes választások után támogatják, hogy újjáépíthesse a pártot. Botka nem kért ebből a forgatókönyvből, egy MSZP-s szerint "berezelt a nagy feladattól", így Lendvaiék kénytelenek voltak továbbmenni, Mesterházy Attila akkori frakcióvezető pedig nem sokáig habozott.

Botka erről az időszakról azt mondta, hogy akkor is egyértelművé tette, hogy az MSZP vezetésének azt kell eldöntenie, mi a fontosabb: az ő országos pozíciója vagy egy nagyváros szocialista kézben tartása. Botka ugyanis azzal számolt, hogy ha ő lenne a jelölt, akkor mást kellene indítani a Szegeden, és nehezen tudnák megtartani a várost. Botka így maradt, Mesterházy miniszterelnök-jelöltként elvesztette a választásokat, de 2010 nyarán pártelnöknek választották, és elkezdhette a pártépítést.

Együtt rakta le a szegedi lézerközpont alapkövét Orbán Viktorral Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Botka a választások után kerülte az országos ügyeket, taktikusan kimaradt a Mesterházy és Gyurcsány Ferenc közötti harcból, de a pártelnök és a régi szocialisták közötti konfliktusokban sem foglalt állást. (Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy újította meg az MSZP-t Mesterházy, hogy érte el Gyurcsány távozását, és hogy szorította ki a korábbi meghatározó szocialistákat.) Azok az MSZP-sek, akiknek Mesterházy valamilyen sérelmet okozott, rendre megtalálták Botkát, így támogatóivá váltak Lendvaiék mellett olyan politikusok is, mint Szekeres Imre, Lamperth Mónika vagy Boldvai László. Ők többször is biztatták, hogy gyűjtsön maga köré végre csapatot, és vegye át a pártot.

Nem akart háborúzni Mesterházyval

Ilyen körülmények között következett a tisztújítás 2012 tavaszán. Botka erre úgy emlékezett, "éreztem az igényt, hogy vállaljak országos pártfunkciót", de sokak várakozásaival ellentétben nem a pártelnöki, hanem a választmányi elnöki posztot célozta meg. A nagy kérdés az volt, hogy Mesterházy mit szól az ötlethez, hagyja-e, hogy egyetlen komoly pártbeli riválisa megkapja a második legfontosabbnak tartott pártfunkciót. Mesterházy ugyanis egy hozzá közel álló szerint tartott Botka megerősödésétől.

Botka ugyanakkor nem akarta hátba támadni Mesterházyt, több MSZP-s szerint is kijelentette: "Ne várjátok, hogy Mesterházy belső ellenzéke leszek, nem akarok belső háborút, nem akarom szétszakítani az MSZP-t." Hogy valóban így is volt, azt jelzi, hogy több szocialista szerint Botka a szerepvállalásáról megegyezett a pártelnökkel, "megkötött egy amolyan gentlemen's agreementet".

Botka azt kérte, hogy Mesterházy támogassa a választmányi elnöki indulását, és érje el, hogy a már nyolc éve a tisztségből kirobbanthatatlan Simon Gábor más posztért induljon. Cserébe azt ígérte, hogy nem fog háborúskodni, nem szól bele a párt operatív irányításába, és kifelé sem fogja soha kritizálni. A pártelnök ezt elfogadta, örült, hogy Botkával nem kell versengenie, így Simont visszaléptette, és az elnökhelyettesi poszttal kárpótolta (erről kellett most lemondania, miután kiderült a bécsi titkos számlája). Botka most azt mondta, hogy semmilyen titkos megállapodás nem volt, de "egy pártban az a normális, hogy a megválasztott vezető irányít, és a többi testület vezetője együttműködik vele".

Mesterházy Attila és Botka László gentlemen's agreementet kötött 2012-ben Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Botka 2012-es döntése még ma is megosztja a szocialistákat, egyikük szerint "Botka megint nem mert belevágni a feladatba", míg van, aki szerint jól taktikázott, mert akkor biztosan nem lett volna ereje Mesterházyt legyőzni. Többek szerint Botka azért volt ennyire óvatos, és azért nem akart versenyt a választmányi elnöki posztért, mert egyszer már megégette magát ebben a szituációban. 2003-ban már elindult a posztért, de akkor Jánosi György végül simán legyőzte. Bár 2012-ben már más volt a helyzet, jóval nagyobb volt a befolyása, egy őt jól ismerő képviselő szerint az eset megtanította, hogy "az MSZP-ben körültekintően kell indulni posztokért". Botka a 2003-as vereségéről azt mondta, hogy "nem volt ez olyan számára, mint egy gyermekkori trauma", de valóban tanult belőle.

Bajnai alaposan bezavart

Botka betartotta az ígéretét, és valóban nem ütközött nyíltan Mesterházyval, a pártelnök pedig rendszeresen tájékoztatta a stratégiai terveiről. A színfalak mögött azonban volt egy több hónapig húzódó vitájuk, amelynek tárgya nem más volt, mint Bajnai Gordon. Botka már 2012-ben is úgy gondolta, hogy az MSZP-nek Bajnaival szorosan együtt kell működni a 2014-es választáson, Mesterházy viszont senkit nem akart látni az MSZP környékén, aki szóba jöhet miniszterelnök-jelöltként. Komoly feszültséget okozott közöttük Botka és Bajnai jó kapcsolata, amelynek látványos megnyilvánulása volt, hogy Botka az MSZP vezetésére fittyet hányva Ujhelyi Istvánnal és szegedi szocialistákkal elment Bajnai 2012. október 23-ai zászlóbontására.

Mesterházy és a körülötte lévők ekkor attól tartottak, hogy Botka megállapodik Bajnaival, és szembeszállnak Mesterházyval. Egy Botkát ismerő MSZP-stől azonban úgy tudjuk, hogy ilyenről szó sem volt, "Botka nem menne bele ilyen konstrukcióba soha", és Botka figyelmeztette is Bajnait, hogy addig tart a szoros viszony, ameddig pártot nem alapít. Amikor rákérdeztünk Botkánál, hogy mennyire igazak a Bajnai miatti pártbeli konfliktusról szóló elbeszélések, azt mondta: "ezzel kapcsolatban jól politizáltunk, hiszen most is erről kérdez". Mesterházy az összefogásról szóló idei januári tárgyalásokra egyszer sem vitte el magával Botkát, de ez nem Mesterházy döntése volt, a választmány korábbi felhatalmazása alapján részt vehetett volna az egyeztetésen Botka, de inkább abban állapodtak meg, hogy folyamatosan egyeztetnek.

A szegedi MSZP élőben nézte meg, hogyan tér vissza Bajnai Gordon a politikába Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A 2014-es választáson Mesterházy miniszterelnök-jelöltként vezeti a baloldali összefogást. Ha győz, megkérdőjelezhetetlen marad a helyzete az MSZP-ben. Ha viszont veszít, a szocialistáknak 2018-ra biztosan más emberben kell gondolkodniuk, és az már most megosztja az MSZP-seket, hogy lehet-e ez a másik politikus Botka László. Botka azt mondta az Origónak, hogy most a 2014-es választásokra készül, a továbbiakról nincs értelme találgatni.

Az MSZP-sek azonban találgatnak. Egy mostani pártvezető úgy véli, Botka valószínűleg "lekéste a szegedi gyorsot", kihagyta az eddigi lehetőségeit, és egyre kevesebben hiszik el, hogy vezetheti még a pártot. Egy másik szocialista szerint viszont, ha Mesterházyban esetleg majd megrendül a bizalom, akkor – mivel nem látszik más utódjelölt – csak Botka jelentheti a kiutat, és mindegy, hogy akkor épp képviselő vagy polgármester lesz éppen. Azt mondta, ha Botka lehetőséget kap, "olyan kemény pártvezér lesz, hogy Orbán Viktornak biztosan nem lesz kedve egy picit sem megdicsérni".