Tizenkilenc szerződéssel jöttek haza a magyarok Kínából

Vágólapra másolva!
Az Orbán Viktor kínai útján megkötött megállapodások nyomán bővülhet a kivitel az ázsiai országba, jelentette be Szijjártó Péter.
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc üzleti megállapodás született az Orbán Viktor miniszterelnök kínai látogatása kapcsán rendezett gazdasági fórumon, amelyeknek nyomán tovább bővülhet a Kínába irányuló magyar export - mondta Szijjártó Péter hétfőn, a köztévé reggeli műsorában.

Különösen kedvező lehet a magyar élelmiszeripar számára az, hogy Kína kiadja az exportengedélyeket a sertés, a liba, a kacsa és a nyúlhús exportjára - közölte a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. A minőségi magyar élelmiszeripari termékek azért is keresettek lehetnek Kínában, mert garantált a GMO-mentességük - tette hozzá a politikus.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy az elmúlt évben 1,8 milliárd dollár értékű árut és szolgáltatást exportált a magyar gazdaság Kínába, ami jóval több a 2012-esnél. A megállapodások nyomán - amelyek közül 17 vállalkozások között köttetett - tovább bővülhet a magyar export. Ezt elősegítheti az is, hogy Kína regionális turisztikai központot létesít Magyarországon - fűzte hozzá.

A politikus hangsúlyozta: Kínából azt látják, hogy Magyarország egy olyan régió része, amely az európai növekedés zászlóshajója lesz a következő években. Ugyanis a visegrádi négyek vették a legjobban azokat az akadályokat, amelyek az Európai Unió előtt feltornyosultak - tette hozzá.