Jegyvásárlással bénították meg a buszforgalmat

Vágólapra másolva!
Hosszú sorokban torlódtak fel a buszok kedd este a Ferenciek tere és a Blaha Lujza tér között egy BKV-s szakszervezeti demonstráció miatt. Az Egységes Közlekedési Szakszervezete és civilek, nagyjából harmincan 7-es buszokra szálltak fel, jegyet vásároltak a sorfőrnél, és számlát kértek róla. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a BKK túl sok feladatot lőcsölt a buszvezetőkre az elsőajtós felszállással és a jegyárusítással, aminek a feltételeit azonban nem biztosította. A BKK szerint felelőtlen provokáció volt a demonstráció. Mi is teszteltünk egy forgalmas és egy kevésbé frekventált járatot.
Vágólapra másolva!

A BKK szerint a járművezetői jegyértékesítést próbálja a szakszervezet összekeverni az elsőajtós felszállási renddel, miközben olyan vonalakon lassították kedden a forgalmat, amelyeken nincs, és jelenleg nem is tervezik az elsőajtós rendszer bevezetését. Hozzátették: tucatnyi vonalon 1998 óta működik a helyszíni jegyvásárlás, amelyet 2013-ban terjesztettek ki minden busz- és trolivonalra. Szerintük ez a rendszer mindenkinek az érdeke, és az eddigi tapasztalatok szerint hétköznapi helyzetben nem növeli a menetidőt.

A szakszervezet korábban többször is nehezményezte, hogy a BKK a buszvezetőkre hárította a jegyértékesítési feladatot, valamint az elsőajtós rendben közlekedő járatokon a jegyek és bérletek érvényességének ellenőrzését, de megfelelő oktatást nem kaptak a dolgozók, viszont megbüntetik azokat, akik nem fordítanak erre megfelelő figyelmet.