Rengetegen megbuktak egy esztergomi szakközépben

Vágólapra másolva!
Az igazgató igyekszik felhívni a tantestület figyelmét arra, hogy már nem lehet azokkal a módszerekkel tanítani, mint húsz éve. A diákok nemcsak sokat buknak, hanem sokat hiányoznak is az iskolából. 
Vágólapra másolva!

Az esztergomi Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola 9/B-be járó 28 diákjából félévkor 24 megbukott, a diákok többsége ráadásul háromnál több tárgyból – írta az Index.hu. De nem ez volt az egyetlen osztály, amelyben sokan megbuktak: a 9/C-ből mindössze kilenc ember abszolválta a félévet a negyvenből.

A teljes képhez hozzá tartozik, hogy a 9/B a félév alatt összesen 1518 mulasztott órát halmozott fel, a 9/C pedig 1846-ot. Az adatok részletes bontásban elérhetők az intézmény honlapján.

Úgy tűnik, mintha néhány tanár élvezetből vagy terrorista hajlamoktól vezetve buktatná meg a diákokat – mondta az Indexnek egy szülő, akinek két gyereke is az iskolába jár. Szerinte akkora az intézményben a lemorzsolódási arány, hogy abból a 26 gyerekből, akikkel a tizedikes fia együtt kezdte az iskolát, már csak nyolcan járnak vele egy osztályba.

Az iskola igazgatója, Meszes Balázs azzal magyarázta a magas bukási arányt, hogy többnyire a szakiskolai osztályokba érkezők kevésbé motiváltak a tanulásban, vagy rossz szociális helyzetből érkeznek. Az igazgató elismerte, hogy a rengeteg bukás nemcsak a diákok csődje, hanem fontos figyelmeztetés a tanároknak: már nem lehet ugyanazokkal a módszerekkel tanítani, mint húsz éve.

Az igazgató szerint a tankötelesség korhatárának leszállítása sokat segít az iskolán, ugyanis ettől az évtől a 16 éves kort betöltötteket elengedhetik, ez pedig jelentősen javítani fog a bukási statisztikákon.