Ötven tanár bojkottálja Hoffmann rendszerét

2014.02.18. 06:59

Több tucat tanár tiltakozik a pedagógusminősítés jelenlegi rendszere ellen, és nyílt levélben közölték, hogy nem készítik el az úgynevezett portfóliójukat. Ez a pályafutásukat összefoglaló dokumentumcsomag a feltétele annak, hogy magasabb fizetési kategóriába kerülhessenek. A tanárok azt írták, hogy átgondolatlannak, előkészítetlennek és megalázónak tartják a Hoffmann Rózsa által bevezetett rendszert.

Nagyjából ötven tanár jelentette be, hogy bojkottálja a pedagógus-életpályamodell rendszerét, és nem hajlandó elkészíteni és feltölteni a portfólióját - írta az Átlátszló Oktatás blog. Ezt a portfóliót azért kell elkészíteniük a tanároknak, hogy magasabb kategóriába - pedagógus I-ből pedagógus II-be - léphessenek, ehhez össze kell foglalniuk egy dokumentumcsomagba a pályájukat, képesítésüket, és a portfóliót a tankerületekben értékelik.

A blogon olvasható nyílt levél szerint a tanárok azt írták, hogy "elismerjük, hogy a portfóliós értékelés újszerű és korszerű eszköz, többen magunk is hozzájárultunk hazai elméletének, közoktatási és tanárképzési gyakorlatának kimunkálásához", ugyanakkor "a pedagógusok minősítésének jelen formájaként átgondolatlannak, előkészítetlennek és megalázónak tartjuk".

Szerintük a legnagyobb hibája a Hoffman Rózsa oktatási államtitkár által kitalált, és tavaly elindított rendszernek, hogy "visszamenőlegesen állít a startkőre korábban a képzettségük alapján magas fizetési kategóriába sorolt, több évtizede a pályán levő pedagógusokat. Lenulláz minden eddigi eredményt, akár egy egész életutat."

Az új életpályamodell ugyanis minden tanárt a legalacsonyabb szintre, pedagógus I-nek sorolt be, portfóliót kell benyújtaniuk a több évtizede pályán lévő tanároknak is, hogy előreléphessenek. Az aláírók szerint az eljárás "különösen méltánytalan és aljas eljárás ez azokkal szemben, akik pályájuk utolsó harmadában, netán a vége felé járnak". Az aláírók azt tartanák "tisztességes, korrekt és elfogadható" eljárásnak, ha a régi besorolás szerinti magasabb kategóriák a pedagógus II-ről indulnának, illetve ha a minősítést és a portfóliós értékelést felmenő rendszerben vezetnék be, de semmiképp sem tennék ki ennek a pályájuk utolsó harmadában levő tanárokat.

A bojkottot aláírta Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, illetve több tankönyvszerző is. Ők a döntésükkel nem kerülhetnek magasabb kategóriába, ami azt jelenti, hogy havi több tízezer forinttól esnek el.