Önfenntartó börtönöket, a 40 év munkaviszony utáni nyugdíj kiterjesztését a férfiakra is, a szabálysértéseknél kiszabható 50 ezer forintos büntetés 5 ezer forintra való csökkentését, a devizahitelek forintra váltását és áfacsökkentést ígér a Jobbik a választási programjában.

Bemutatta "Kimondjuk, megoldjuk" című választási programját a Jobbik. Vona Gábor pártelnök a megélhetést, a rendet és az elszámoltatást nevezte a program három alappillérének, és hangsúlyozta, pártja készen áll az ország kormányzására.

A 85 oldalas dokumentum - amely szombat óta elérhető a párt honlapján is - tartalmazza a korábban már ismertetett Hét vezér tervet, az ágazati programokat, valamint a 60 lépés programját. Ez utóbbi hat területen - a magyar föld megvédése és az uniós kapcsolatok, a devizahitelek, az államadósság, a népesedési krízis, a fenntartható rezsicsökkentés, valamint a magyar-cigány együttélés konfliktusai - nevez meg 10-10 olyan lépést, amelyeket kormányra kerülése esetén az "építő kormányzáshoz" elsőként meg kell tenni.

A három alappilléren belül tervezett lépések közül Vona Gábor kiemelte az áfacsökkentést, a béremelést, a tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek megteremtését, a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás kiterjesztését a férfiakra, a szabálysértési összeghatár 50 ezerről ötezer forintra csökkentését, az önfenntartó börtönök bevezetését, a mentelmi jog eltörlését, a politikusok számára dupla büntetés kiszabását és a devizahitelek forintosítását.

A pártelnök ismertette, a Jobbik 2010-es választási programja adta a mostani program alapját, mert álláspontjuk szerint a kormány a négy éve fennálló problémákkal nem tudott megbirkózni, viszont "újabb problémákat generált" a közbiztonság, az elszámoltatás, a földkérdés és a devizahitelek esetében is.

Vona Gábor azt mondta, a négyévnyi ellenzéki politizálás után szerinte a Jobbik megérett arra, hogy egy kormányzati feladattal is megbirkózzon, és készen áll az ország irányítására. Ehhez az eddigi bátorság mellett a tisztessége és szaktudása is megvan - tette hozzá.

A tisztesség kapcsán a pártelnök azt mondta, nem a Jobbik tette tönkre az országot, hanem a Fidesz és az MSZP, ezért a Jobbiknak "nem kell a múlt árnyékával birkóznia".

A szaktudással összefüggésben jelezte, számtalan szakértő és szakmai szervezet segített megírni a párt választási programját.

Az egyik legfontosabb kormányzati feladatnak és a választási program egyik legátfogóbb céljának a foglalkoztatás érdemi bővítését nevezte az ellenzéki pártvezető. "Magyarországon, magyar vállalkozások által, magyar embereknek tisztességes megélhetést biztosító munkahelyekre van szükség" - rögzítette Vona Gábor.