Kifulladásig kergetik a választókat a pártaktivisták

2014.02.20. 16:58

Bár a nagyobb pártok néhány nap alatt összegyűjtötték a képviselői jelöltállításokhoz szükséges 500-500 támogatói aláírást, aktivistáik mégsem pihennek. A Fidesz-KDNP, illetve az MSZP-Együtt-DK is tovább gyűjti az aláírásokat a következő napokban, hetekben.  

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a hét elején egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormánypártok a következő napokban fel akarják keresni az összes potenciális választójukat. Vagyis nemcsak a minimálisan szükséges 500 aláírást szeretnék összegyűjteni választókörzetenként, hanem ennél lényegesen többet. A Fidesznek még soha nem volt annyi önkéntese, mint a mostani kampányban, országosan több mint százezer – tette hozzá Rogán.

A pártok azért folytatják az aláírásgyűjtéseket, hogy frissítsék, aktualizálják a saját adatbázisaikat. A pártok által készített és használt adatbázisok a 2006-os és a 2010-es választási kampányban is napirendre kerültek. Az egymással szemben álló politikai táborok többször is azzal vádolták egymást, hogy másik illegálisan, az adatvédelmi előírásokat megkerülve gyűjti a választók adatait. 

Kell a rezsifórumokhoz

A kormánypárt vezetése választókörzetekre lebontva előírta, hogy az 500 aláíráson túl hány szignót kell összegyűjteniük – panaszkodott az Origónak egy fővárosi fideszes. A politikus szerint ez elég komoly munkát ró azokra a helyi Fidesz-szervezetekre, ahol az ellenzék támogatottsága magas. A kormánypárti források szerint jellemezően 18-22 ezer között vannak a kitűzött célok. Egy vezető fideszes szerint nem jár fővesztés, ha nem sikerül teljesíteni a keretszámot, de az aktivisták számára muszáj megfogalmazni egy célt.

A Fidesz V. kerületi Cukor utcai irodájában Rogán Antalnak gyűjtik az aláírásokatForrás: MTI/Beliczay László

A Fidesz ezeket az aláírásokat már nem a választási iroda által kiadott dokumentumokra, hanem saját íveire gyűjti. A hivatalos dokumentumra a választópolgároknak a nevüket, édesanyjuk nevét és a személyi számukat kellett felírniuk, ha támogatni akarták a jelölt. A Fidesz saját maga számára a választók nevét és címét gyűjti. 

Egy ismertebb fideszes szerint az aláírásokra azért van szükségük, hogy tudják, kinek akarnak levelet küldeni, kiket akarnak a rezsifórumokra meghívni. A politikus szerint ezen kívül az is nagyon fontos, hogy személyesen felkeressék a választópolgárokat, odaadják nekik a szórólapot, meghallgassák a választók véleményét. A Fideszben többen úgy vélik, hogy a 2002-es választ azért veszítették el, mert a párt a mozgósításban, a válsasztók felkeresésében nem volt elég hatékony. 

A választás napjára kell

Szintén folytatja az aláírásgyűjtést az Összefogás. Oláh Lajos csütörtöki kampányrendezvényén például már nem a választási iroda lepecsételt ívét, hanem egy "DK aláírásgyűjtő ív" fejlécű papírt írtak alá a szimpatizánsok. Az MSZP-Együtt-DK politikusai ezt látják a legjobb módszernek arra, hogy frissítsék a címlistákat, így tudják majd, hogy április 6-án kit kell biztosan mozgósítani.

"Ez a választás tényleg a szavazás napján dől el. Nincs már kampánycsend, pontos lista kell a támogatóinkról, akiket mindenképp emlékeztetnünk kell, hogy aznap kell ikszelni" - magyarázta egy MSZP-s jelölt, miért fontos gyűjteni az aláírásokat akkor is, ha választási iroda már régen jóváhagyta az indulást.

Egy másik jelölt egy újabb indokot is említett: "a szavazókban még nem tudatosult, hogy több helyre is aláírhatnak, odamegyünk ezért hozzájuk jövő héten is, nehogy más pártnak Schmucknak, az LMP-nek vagy Szili Katinak írjanak alá". A kérdésre, hogy mit íratnak alá a választókkal, ha az íveket már leadták a választási irodának, egy jelölt úgy válaszolt: "vagy nem adjuk le mindet, vagy valami mást aláíratunk, mindegy, a lényeg úgyis a találkozás a választóval".