Vágólapra másolva!
Nem a közös cég a fő kapocs a kínai plázát üzemeltetők és a NAV elnökhelyettesének felesége között. Kovácsics Éva már bedolgozott a CECZ-nek, amikor megkereste őt egy régi ismerőse, hogy bevegye őt egy kínai-magyar kereskedőház alapításába.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem működik az a cég, amellyel a cégadatbázis szerint összeköthető Kovácsics Iván NAV-elnökhelyettes feleségének vállalkozása és a China Mart pláza, közölte mindhárom társtulajdonos. Lapunk az Átlátszó cikke után kereste meg az érintetteket. A cikkben az állt, hogy a China Martot üzemeltető CECZ cégcsoport és Kovácsics Iván NAV-elnökhelyettes feleségének, Kovácsics Évának a cége, az Eurobusiness közösen tulajdonosai a Kínai-Magyar Kereskedőház Kft-nek. A lap szerint visszás, hogy magasrangú NAV-vezető családja olyan céggel üzletel, amelynek köze van ahhoz a plázához, melyben a 444.hu rejtett kamerás felvételei szerint feketekereskedelem is folyik.

A CECZ és Kovácsics Éva is azt közölte kérdéseinkre, hogy a Kínai Magyar Kereskedőház Kft. nem végzett a megalapítása óta semmilyen tevékenységet. Mindkettejük válaszaiból kiderült ugyanakkor az is, hogy az Eurobusinessnek szerződéses kapcsolata van a CECZ Trade Center Zrt-vel, Kovácsics cége kiállítások, rendezvények szervezésénél, ezek előkészítő munkáiban vesz részt.

A Kereskedőház Kft. ügyvezetője és harmadik, de legnagyobb résztulajdonosa Bercsényi László. Az üzletember, aki évekkel ezelőtt a 2008-ban megszűnt Agrármarketing Centrum Kht-t is vezette, kétmondatos közleményben reagált megkeresésünkre: "Az Első Magyar-Kínai Kereskedőház Kft. eddig semmilyen üzleti tevékenységet nem végzett. A cikkben szereplő ügyhöz semmi köze", írta.

Az Origo úgy tudja, Bercsényi ötlete volt a kft megalapítása, és ő kereste meg Kovácsicsot, hogy szálljon be pénzzel a vállalkozásba. Mivel Kovácsics dolgozott a kínai CECZ-nek, a kereskedőházzal kapcsolatos egyeztetéseken felmerült, hogy a CECZ is legyen tulajdonos, és a kínai piac ismeretével segíthet majd a cégnek. Végül Bercsényi cége, a Brand Mission információink szerint 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a tavaly májusi bejegyzéssel, a másik két vállalkozás pedig kisebbségi tulajdonosként osztozik a többin. Kovácsics és a kínaiak menedzsmentjogokat nem kaptak, az ügyvezetés egyedül Bercsényié. Ezt a CECZ is megerősítette: "a CECZ közép-európai Kft nem hoz döntéseket, mivel az ügyvezetést alapításkor ezért nevezték ki a tulajdonosok", írták. A kereskedőház a tervek szerint Kínába vinne ki magyar termékeket, az ázsiai országból nem importálna semmit.

Kovácsics Évát és a NAV-ot arról is megkérdeztük, hogy a kínai kereskedelemtől teljesen függetlenül nem érzik-e összeférhetetlennek, hogy az elnökhelyettes felesége és fia olyan céget visznek, amely a honlapja szerint vám- és adótanácsadással foglalkozik. A logisztikai és vámszakértői képesítésekkel is rendelkező Kovácsics azt mondta, a férjének nincs és nem is volt beleszólása a cég ügyeibe amióta visszatért a NAV-hoz. (Kovácsics Iván 2003-ig a VPOP bevételi főigazgatója volt, nyugdíjba vonulása után alapította családjával az Eurobusinesst, majd 2011-ben visszatért a NAV-hoz, és kiszállt a cégből) "A kérdéses időszakban az Eurobusiness Kft. egyetlen cégtől kapott megbízást logisztikai szakterülethez kapcsolódóan, illetve magyar vállalkozásokat képviseltünk kínai nemzetközi vásárokon", közölte Kovácsics Éva. Mint írta, a férje kinevezése óta csak logisztikai tanácsadással foglalkozik. Az Origo úgy tudja, a cég másik tulajdonosa, Kovácsicsék gyereke Pekingben él, a vállalkozáshoz csak papíron van köze.

A NAV annyit közölt, hogy egyetlen munkatársuknál sem áll fenn összeférhetetlenség, Kovácsics Iván a NAV megalakulása óta semmilyen tisztséget nem tölt be at Eurobusinessben, arról éppen az összeférhetetlenség miatt a NAV megalakulása előtt lemondott. "A NAV elnökhelyettese határozottan visszautasítja a cikkben szereplő vádat, mely szerint családtagjain keresztül, vagy személyesen bárkinek bármilyen támogatást adna a hatályos jogszabályok kijátszásában", írták.

Hogy a CECZ-nél és a China Martnál hány ellenőrzés volt, és milyen eredményekkel, azt adótitokra hivatkozva nem árulták el. "A NAV – csak a közép-magyarországi régióban – 2013-ban csaknem kétezer vizsgálatot (operatív és adónem-vizsgálatok együttesen) folytatott a távol-keleti áruk kereskedelmével foglalkozó vállalkozások körében, és összesen mintegy másfélmilliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel. A távol-keleti áruk forgalmazásának helyszínein a NAV mindhárom szakterülete – adó, vám, bűnügy – folyamatosan jelen van. A NAV akcióinak eredményeiről a sajtó rendszeresen beszámol", írták.

A CECZ közleményében egyébként azt is írja, hogy a 444.hu-n látható esettel nem hozható összefüggésbe az üzemeltető, mert nem annak tudtával és beleegyezésével történt a dolog. "A hatóság intézkedése meghozta a várt eredményt, a felelősöket tetten érte és kiszabta a megfelelő büntetést. Életszerűtlen elvárni, hogy egy több mint 25 000 négyzetméteren működő nagykereskedelmi létesítményben minden bérlő napi tevékenységéről és szokásairól a bérbeadó tájékozódjon", írták.