A közrádió terroristának nevezte az ukrajnai tüntetőket

Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány szemszögéből számolt be az eseményekről a Kossuth Rádió.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány álláspontjának megfelelően fogalmazta meg az Ukrajnáról közölt hírét a Kossuth Rádió csütörtökön délután – vette észre a 444.hu.

A híradás első mondatában azt emelte ki, hogy orvlövészek lőtték a rendvédelmi erők tagjait az egyik szálloda tetejéről, majd úgy fogalmazott, "a rendvédelmi szervek megkezdték a terroristák felkutatását és ártalmatlanná tételét".

A kijevi tüntetések legvéresebb napján legalább hetvenöten vesztették életüket, jelentések szerint a tüntetők és a rendőrök is használtak éles lőfegyvereket, a tüntetőkre mesterlövészek vadásztak.

A Hír24 megkérdezte az MTVA-t, hogy miért így tálalták a kijevi eseményeket, kritika nélkül közvetítve az ukrán belügyminisztérium és az orosz kormány álláspontját, ahelyett, hogy megvilágították volna az események minden oldalát.

Íme az MTVA válasza: "A hírek tartalmi kérdéseit nem szoktunk megtárgyalni, a szerkesztői függetlenség gondolom a hir24-nél is valószínűleg ismert, amúgy hivatalban lévő kormányról van szó, s miként az amerikai elnök álláspontját is ismertetni szoktuk - kritika nélkül - így ebben az esetben sem tehetünk mást."

Később ezt egy közleménnyel is megtoldották. "A kritikát megfogalmazók figyelmébe ajánljuk, hogy kiragadtak egy darab hírt az egész napos hírfolyamból, miközben számos, más álláspontot tükröző forrás hírei is adásba kerültek, de ezekről hallgatnak" - írták.