Kitalálják, felépítik, majd nézik, ahogy összeomlik. Ez az Összefogás kampánya

baloldali összefogás, mszp, mesterházy attila,
Vágólapra másolva!
Sokan elégedetlenek a baloldali jelöltek közül azzal, ahogy az Összefogás országos kampánya zajlik. Többen frusztráltak amiatt, hogy a kormányoldal valahogy folyamatosan keresztülhúzza a számításaikat, saját témáik helyett a Simon-ügyről és az őszödi beszédről kénytelen magyarázkodni. Ráadásul a fajsúlyos szakpolitikusi megszólalásokat és a közös miniszterelnök-jelöltjüket, Mesterházy Attilát is hiányolják a kampányrendezvényekről.
Vágólapra másolva!

Egy múlt heti példával illusztrálta egy MSZP-s politikus, mi jelenti az egyik legnagyobb problémát az Összefogás kampánystábja számára. "Kitaláljuk például, hogy a székesfehérvári fűtőerőmű felszámolásával kapcsolatban feljelentést teszünk. Felkészítjük a képviselőjelöltjeinket, megszervezzük a sajtótájékoztatót, ahol a fideszes városvezetés által okozott milliárdos károkozást bemutatjuk. Összeállítjuk a válaszokat a Fidesz lehetséges reakcióira. Majd akkor az egészet szétbombázza, hogy Simon Gábort éppen akkor hallgatják ki gyanúsítottként. Többnapi munkánknak annyi, a fehérvári fideszes ügyek mintha nem is léteznének".

A múlt kedden valóban nem vert semmilyen hullámot az említett fehérvári sajtótájékoztató, miközben Simon Gábor kihallgatása miatt került be az MSZP minden híradóba. Több, a kampányra rálátó baloldali politikus szerint "nagy frusztrációt okoz" a pártokban, hogy az Összefogás által eltervezett menetrendet folyamatosan felülírja egy számukra kedvezőtlen történés. "Kigondoljuk, felépítjük, majd jön a Fidesz, és lerombolja" - fogalmazott egy MSZP-s. "Mesterházyt leblokkolta Simon Gábor, Gyurcsányt blokkolja Őszöd, Bajnainak csak néhány száz fős tüntetésekre futja. A plakátjaink, üzeneteink megjegyezhetetlenek, szakpolitikusi megnyilvánulásaink súlytalanok" - sorolták a megkérdezett politikusok. (A kampány korábbi szakaszában a megkérdezettek szintén azt bírálták, hogy nem összehangolt a baloldal.)

Forrong a Jókai utca

Több MSZP-s is is azt mondta, hogy az utóbbi hetekben "nem egy szocialista jelölt forrongott a Jókai utcában" az erőteljesebb országos kampány hiánya miatt, és folyamatosan kritizálták Mesterházy Attilát amiatt, hogy nem veti bele jobban magát a kampányba. Ugyanis míg Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc olykor naponta több lakossági fórumot is tart már hetek óta, Mesterházy Attila a január 26-ai nagygyűlése óta kerüli a nyilvánosságot. "El kéne kerülni, hogy a választóink azt gondolják: 'ezek nem is akarnak nyerni'. Pedig pont úgy viselkedünk" - háborgott egy MSZP-s. (Káposztásmegyeren Kiss Péter és Lendvai Ildikó lakossági fórumán az MSZP-s szimpatizánsok szintén az Összefogás kampányát kritizálták, és maguk a politikusok is a konkrét üzenetek megfogalmazását sürgették.)

Információnk szerint korábban Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is szóvá tette Mesterházy visszafogottságát, és sürgették, hogy avassa be őket a kampányterveibe. A közös miniszterelnök-jelölt azzal indokolta a távolmaradását, hogy szerinte fölösleges pazarlás idő előtt kampányolnia, ráadásul tanácsadója, Ron Werber április 6-ától visszaszámolva pontról pontra felépítette, hogy az utolsó hetekben milyen konkrét ígéreteket jelent be az ország különböző pontjain, és ettől nem akar eltérni.

Több MSZP-s szerint ugyanakkor Mesterházy szűkebb körben azt is mondta, azért sem akarta elsietni az országjárást, mert károsnak tartotta volna, ha lépten-nyomon Simon Gábor százmillióiról kérdezik őt az újságírók és a fórumok résztvevői. "Márciutstól viszont annyit fogok kampányolni, hogy még rám is fogtok unni" - több jelölt szerint ezzel is nyugtatgatta őket.

Mesterházy Attila országjárása márciusban indul Forrás: MTI/Balázs Attila

A múlt héten több forrás szerint a kampánycsapatok szokásos heti egyeztetésén végül Mesterházy tanácsadója, Ron Werber bemutatta az Együtt-PM-es és DK-s politikusoknak az országjárás részleteit. Egy, az országjárására rálátó politikus szerint a "roadshow"-t hónapok óta szervezik, naponta három-négy helyszínen zajlik majd, és nemcsak fórumozásból áll, hanem olyan programokból is, mint "séta a főtéren, vásárlás a piacon".

A minimálbérrel tarolnának

Kedd este Mesterházy Tiszaújvárosba ment (az MSZP billegő, de nyerhető körzetnek ítéli ezt a borsodi választókerületet), a héten vár rá még egy nagykanizsai szegfűbál, és Fótra is ellátogat, ahol időközi választásokat tartanak a hétvégén. Majd a jövő héttől "egy hónapig ki sem száll a kocsiból", és elkezdi a konkrét ígéretek bejelentését például a minimálbérrel vagy az adókulcsokkal kapcsolatban - mondta egy, a kampányára rálátó politikus. Az Összefogás vezetői abban is megállapodtak, hogy a választásokig munkacsoportokat alakítanak, és minden fázisnak külön felelőse lesz. Az általános mozgósításért például az Együtt-PM társelnöke, Szigetvári Viktor, a kifejezetten a szavazás napjára tervezett mozgósításért a DK-s Molnár Csaba, a plakátokért pedig az MSZP-s Molnár Zsolt felel.

Nem mindennel elégedetlenek azonban az ellenzékiek, szervezettségi szempontból például többek szerint minden korábbi várakozást felülmúltak. Arra még a pártvezetők sem számítottak, hogy mindenhol olajozott lesz az együttműködés az MSZP-s, DK-s, Együtt-PM-es aktivisták között, és egy-másfél nap alatt - a technikai hibák okozta késedelem ellenére - minden választókerületben bőven összegyűjtik a szükséges aláírásokat.

"Régen fordult elő, hogy tucatjával jöttek az emberek aláírni az irodáinkba, özönlöttek a kérések e-mailben, hogy menjünk az ívekkel hozzájuk is" - mondta egy budapesti jelölt, aki azt mondta, hogy nem számított ekkora érdeklődésre. A baloldali lakossági fórumokon szintén nem várt érdeklődést tapasztaltak a szervezők, és több helyszínen ki is derült, hogy kétszer akkora termet is meg tudtak volna tölteni a baloldali szimpatizánsok. Ilyen volt forrásaink szerint Vadai Ágnes és Gyurcsány Ferenc fóruma Esztergomban és Karácsony Gergely és Bajnai Gordon fóruma Budapest XVI. kerületében.