Kiemelt állami rendezvényen adják át az Erzsébet teret

Vágólapra másolva!
Egy héttel a választások előtt lesz az ünnepség, áll a Hivatalos Értesítőben
Vágólapra másolva!

Kiemelt fontosságú rendezvény lesz március 30-án, egy héttel választások előtt az Erzsébet tér ünnepélyes átadása, áll a Hivatalos Értesítőben. Ezzel az átadó nemzeti rendezvénynek minősül majd, ugyanúgy, mint az állami emléknapok, Magyarország karácsonya és a nemzeti ünnepek.

A döntésről szóló miniszteri rendelet a nemzeti rendezvényekről szóló jogszabálynak arra a pontjára hivatkozik, amely szerint "országos jelentőségű, eseti jellegű, év közben keletkezett, ezért előre nem tervezhető, kormányzati kötelezettségen alapuló" eseményeket lehet kiemelt fontosságúvá minősíteni.

Az ilyen eseményeken a jogszabály szerint a kormány felel egyebek mellett a rendőrség, honvédség, katasztrófavédelem, egészségügyi szervek, meteorológiai szolgálat közreműködéséért, a diplomáciai és az állami protokoll feladatainak ellátásáért, a miniszterelnöki megjelenések protokollfeladatainak ellátásáért.

Az Erzsébet teret ősszel kezdték el átalakítani. A beruházó az Erzsébet téri Kulturális Központ kivitelezésére nettő 1,6 milliárd forintot, a környezetrendezésre pedig közel 400 milliót fordít, a beruházás teljes költsége várhatóan nem haladja meg a 2,5 milliárd forintot. Az Erzsébet tér érintett területének rekonstrukciójához állami pénz nem szükséges, közölte akkor az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.

A központ magában foglalja majd a közel 1000 m2-es alapterületű Erzsébet Műhelyt is, amely szociális, kulturális programok, valamint sportfoglalkozások, táncházak, előadások megrendezésére is alkalmas lesz, továbbá bővül egy közel 1300 fős koncertteremmel is. Minderről itt olvashat bővebben.