A kedvenc vitorláscég is kapott 24 milliós állami megrendelést

2014.03.04. 06:38

A KIM korábbi közigazgatási államtitkárának windszörfös barátnője mellett a Magyar Vitorlás Központ Kft. is kapott egy 24 milliós megrendelést a Nemzeti Egységes Kártyarendszer előkészítő munkálataiból - írta meg az Index. A volt államtitkár, Gál András Levente a zánkai cégben felügyelő bizottsági tag.

Az Index pénteken számolt be arról, hogy KEKKH a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkárának, Gál András Leventének a barátnőjét bízta meg a rendszerrel kapcsolatos tanulmányok elkészítésével és a kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátásával. A meghívásos tenderen Detre Diána windszörfös  olimpikon cégével, az alig néhány hónapos Blue Shine Kft.-vel kötöttek 23,9 millió forintos szerződést.

Az Index információi szerint azonban a KEKKH ugyanebben a projektben néhány héttel korábban már egy másik, Gálhoz kapcsolódó cégnek is adott egy, a Blue Shine-éhoz hasonló összegű, 23,9 milliós megrendelést. A Magyar Vitorlás Központ Nonprofit Kft. kiválasztását januárban tették közzé. A zánkai cég Detre Diana kft.-jével szinte egy időben kapta a jelenlegi nevét, 2013 tavaszán az állami tulajdonú Zánka Tours Kft. alakult át a vitorlás céggé.

A Magyar Vitorlás Központ Kft. 2013 nyarán lett Gál András Levente balatoni hídfőbázisa. Röviddel azután, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségben kiszavazták az elnöki posztról, Gál felügyelőbizottsági tag lett Zánkán. A cég ezután számos meglepő eredmény ért el: 28 milliós uniós támogatást kapott a jogalkotás-racionalizálási keretből konferencia szervezésére, és a vitorlásszövetséget is sikerült kitúrnia a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a jogszabály-előkészítői együttműködésből.

A KEKKH a kártyakibocsátási folyamat modellezésére és - egy pilot projekt megvalósításán keresztül - a kártyarendszer nyilvántartás-fejlesztési tervének kialakítására kötött megállapodást a vitorláscéggel, amely többek között az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-t előzte meg ajánlatával.

Az Index előző cikkének megjelenése után a KIM közleményt adott ki, amelyben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter felkérte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnökét, Vetési Ivánt, hogy vizsgálja meg, hogy az Indexen megjelent hír szerinti közbeszerzési eljárás megfelelt-e a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, valamint a hivatal belső szabályzatainak.