Száztíz külföldinek szerzett hamis jogosítványt egy hivatásos tolmács

2014.03.04. 09:58

Vádat emelt az ügyészség egy hivatásos tolmács ellen, aki a vádirat szerint egy okmányirodai ismerősének segítségével pénzért elintézte, hogy jogosítványt kapjanak iraki, iráni, afgán állampolgárságú ügyfelei. Az okmányirodai dolgozó ellen már korábban vádat emeltek.

Felbujtóként, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy tolmács ellen a Fővárosi Főügyészség, közölte a vádhatóság. A vádirat szerint a vádlott hivatásos tolmácsként fordított különböző hatóságoknak, amikor 2008-ban megkeresett egy fővárosi kerületi okmányirodai ügyintézőt, hogy segítsen neki külföldi állampolgárságú ügyfelek vezetői engedélyének honosításában.

A tolmács ezután a hozzá forduló külföldieknek felajánlotta, hogy 30-60 ezer forintért soron kívül jogosítványhoz juttatja őket, pedig tudta, hogy a külföldi okmányok honosításának feltételei, például a hat hónapos magyarországi tartózkodás nincsenek meg. A vádirat szerint rávette az okmányirodai ügyintézőt, hogy hivatali hatáskörével visszaélve adja ki a jogosítványokat, amelyek ráadásul a legtöbb esetben hamisak is voltak, így az ügyintéző közreműködésével valótlan adatok kerültek be a közhiteles közúti közlekedési nyilvántartásba.

A vádirat szerint több mint 100, elsősorban afgán, iraki, iráni állampolgárságú ügyfél jutott jogosulatlanul jogosítványhoz, amely aztán egész Európában érvényes volt. A vádlott a nyomozás során tagadta a bűncselekmények elkövetését. Az ügyintéző ellen már korábban, 2013 októberében vádat emelt az ügyészség. A tolmács 110 rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének felbujtójaként öt év börtönt is kaphat.