Megérkeztek a választási megfigyelők

Vágólapra másolva!
Az egyenlőségre, a tisztességre, a pártatlanságra és a titoktartás elvére figyelnek majd az EBESZ választási megfigyelői, akik szerdán érkeztek Magyarországra. A misszió három hét múlva adja ki félidős jelentését a tapasztalatairól.
Vágólapra másolva!

Prekoncepció nélkül érkeztek Budapestre a nemzetközi választási megfigyelők, a szokásos módszertan alapján kísérik figyelemmel az áprilisi országgyűlési választás menetét - mondta Audrey Glover, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziójának vezetője szerdán.

Glover kiemelte: a missziónak nem a választások eredménye fontos, hanem az, hogy az EBESZ-tagsággal vállalt kötelezettségeknek megfelelően érvényesüljön az egyenlőség, a tisztesség, a pártatlanság és a titoktartás elve, az eredményeket megfelelően összesítsék és átláthatóan tegyék közzé. A delegáció feladata a választási folyamat technikai értékelése, a társadalom, a pártok és a kormányzat dolga, hogy miként hasznosítják a munkájukat - mondta.

A hét másik felében további tíz hosszú távú megfigyelő csatlakozik az alap-munkacsoporthoz, tíz különböző országból. Az ő megbízatásuk április 14-éig tart, és feladatuk, hogy nyomon kövessék a panaszok és fellebbezések elbírálását. A megfigyelők kétfős nemzetközi csapatokban fognak dolgozni, a választások napján pedig felkeresnek néhány szavazóhelyiséget is, de nem lesz rendszerszerű választási eljárás-megfigyelés.

Arról is beszélt, hogy három hét múlva félidős jelentést tesznek közzé az addigi megfigyeléseikről, majd a választást követően sajtótájékoztatón osztják meg a tapasztalataikat. Végleges jelentésüket, amelyben ajánlásokat is megfogalmaznak, a választást követően nyolc héttel adják ki - közölte.