Sokan rejtik a párna alá a pénzt

Vágólapra másolva!
Rekordmagasságba emelkedett a háztartások készpénz- és lekötetlen betétállománya tavaly év végére. A háztartások a különféle közterhek és a kamatcsökkentés miatt parkoltatják kamatmentesen a pénzüket, ám közrejátszhatnak szezonális hatások is - írja a szerdai Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint tavaly év végén 2559,7 milliárd forintnyi készpénzt tartott a lakosság, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez történelmi rekordnak számít, csakúgy mint a folyószámlabetétek összege, ami az év végén 2333,9 milliárd forint volt, vagyis 18 százalékot növekedett egy év alatt. Az év végén a lakosságnál lévő likvid pénzek összege már meghaladta a lekötött betétekét, amelyekből 4645 milliárd forintnyi maradt a háztartásoknál.

A lap által megkérdezett szakértők szerint a készpénztartalékok gyors növekedése mögött a tranzakciós illeték bevezetése állhat. A készpénz tartását támogatják az alacsony betéti kamatok is, amelyeket tavaly augusztus óta a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terhel. Szerepe lehet annak is, hogy februártól minden állampolgár számára biztosítani kell a havi fizetésének, de minimum 150 ezer forintnak megfelelő összeg erejéig az ingyenes készpénzfelvételt.