Gyurcsány: Zuschlag ne vegye a szájára Lendvai Ildikó nevét

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésben utasította vissza Zuschlag János állításait, és Lendvai Ildikót is megvédte. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció is hazugságnak nevezte az egykori képviselő szavait.
Vágólapra másolva!

Zuschlag a Napi Gazdaságnak adott interjúban többek között azt állította, hogy sportminiszterként Gyurcsány „mindenről tudott”, az a tárca volt a homokozója, ott építette fel magát, és hallgatólagos belegyezésével folytak a kétes ügyek.

Gyurcsány válaszában arra hivatkozik, hogy Zuschlag bírósági tárgyalásán bemutatott, lehallgatott telefonbeszélgetés éppen azt bizonyítja, hogy ő küzdött a korrupció ellen.

„Csakhogy világos legyen, hogy ki a rabló, és ki a pandúr: Zuschlag János bírósági tárgyalásán bemutattak egy lehallgatott telefonbeszélgetést, melyen a vádlott beszél valakivel. Zuschlag ebben arra panaszkodik, hogy Gyurcsány nem akarja elfogadni a korrupciót, mi több, szerinte küldetéstudattal küzd ellene, ahelyett hogy tudomásul venné, hogy a rendszer pénzből és erőből működtethető” – írja a volt miniszterelnök, jelenleg a Demokratikus Koalíció vezetője.

Ezek után tesz egy megjegyzést Lendvai Ildikóval kapcsolatban. Zuschlag ugyanis Lendvairól azt állította, hogy Szekeres Imre és Szilvásy György mellett vele egyeztetett, amikor az MSZP 50 millió forint kenőpénzt adott neki, hogy eltűnjön a színről. „Zuschlag ne vegye a szájára Lendvai Ildikó nevét, mert nemcsak hogy egy lapon, de egy könyvben sem említhetőek. Az előbbi egy bűnöző, az utóbbi pedig a magyar közélet egyik legtisztességesebb politikusa” – írja Gyurcsány.

Az MSZP és a DK egyaránt tagadta Zuschlag állításait. Budai Bernadett MSZP-szóvivő azt mondta, a Fidesz érdeke a tíz évvel ezelőtti Zuschlag-ügy felmelegítése. Szerinte ezt támasztja alá, hogy a szabálytalanul felhasznált pályázati pénzek miatt hat évre ítélt, a börtönből tavaly szabadult egykori MSZP-s képviselővel G. Fodor Gábor, a több száz millió forintos állami megrendeléshez jutó Századvég igazgatója készített interjút a Napi Gazdaságnak.

Budai Bernadett hozzátette, lehet, hogy Zuschlag János a jövő héten megjelenő könyvét szeretné reklámozni. Arra a kérdésre, beperelik-e Zuschlagot, Budai Bernadett úgy válaszolt: ezt a hírbe hozott politikusoknak kell mérlegelniük.

A szóvivő többször hangsúlyozta, hogy az interjú időzítése nem véletlen, a Fidesz nem akar arról beszélni, mi van ma Magyarországon, ezért próbál olyan "lejárt szavatosságú" ügyeket elővenni, mint az őszödi beszéd és a Zuschlag-ügy, és elterelni a figyelmet az ország állapotáról.

A Demokratikus Koalíció szerint is hazudik a volt MSZP-s képviselő. Gréczy Zsolt szóvivő szerint Zuschlag Jánosnak éveken át lett volna lehetősége ezeket az állításait bizonyítani, de nem tette meg sem akkor, amikor meggyanúsították, sem akkor, amikor megvádolták, sem akkor, amikor tartott a tárgyalása. A szóvivő szerint a Fidesz ismét egy mirelit üggyel próbálja elterelni a figyelmet arról, "hogy nincs programja, hogy négymillió szegény ember él az országban, és ötszázezren már elmenekültek a rezsim elől". A DK jogászai megvizsgálják, milyen lépéseket tehetnek az ügyben.

A Zuschlag-interjú összefoglalóját itt olvashatja.