Zuschlag János kipakolt

A hatéves börtönbüntetése után szabaduló Zuschlag János távozik a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet épületéből Kecskeméten
Vágólapra másolva!
Az egykori MSZP-s képviselő azt állítja, hogy 50 millió forint kenőpénzt kapott nejlonszatyorban, lelépési pénzként. Simon Gábor ügye szerinte menthetetlen, Gyurcsány Ferencről pedig azt mondja, hogy mindenről tudott, egykori sportminiszterként a tárcánál folyó korrupcióról is.
Vágólapra másolva!

Alaposan felkavarhatja a választási kampányt Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselő, akinek könyve hétfőn jelenik meg. Zuschlag hat évet töltött börtönben, mert 75 millió forintot vett át olyan civil szervezetek képviselőjeként, amelyek nem is léteztek, most pedig ígéretei szerint alaposan kipakolja a párt ügyeit. A tavaly szeptemberben szabadult politikus felvezetésként a Napi Gazdaságnak adott interjút, könyvének egyes részleteit pedig a Blikk mai száma ismerteti.

„Én vittem el mindent egy olyan bevett szisztémáért, amit nem én találtam ki, és nem én üzemeltettem, pusztán a része voltam” – mondja Zuschlag az interjúban. Úgy véli, a pártja bűnbakként áldozta őt fel hét évvel ezelőtt, és olyan súlyos büntetést kapott, amelyet csak gyilkosokra szabnak ki. „Végig az volt az érzésem, hogy a bíró rajtam torolja meg azt, hogy a valódi bűnösök kibújtak a hurokból” – mondja.

A hatéves börtönbüntetés után szabaduló Zuschlag János távozik a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet épületéből Kecskeméten Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Zuschlag azt állítja, hogy a Simon-ügy kirobbanása miatt szólal meg éppen most, a választási kampány kellős közepén, könyvét régóta írja, és segítő szándék vezeti, nehogy más is úgy járjon, mint ő. Szerinte Simon menthetetlen, mert „az ügye nagyon egyszerű, átlátható” és a kampányban egy párt ilyenkor nem tehet mást, el kell engednie őt.

„Kizártnak tartom, hogy Simon Gábor egyszemélyes buliban tudott volna megszerezni ennyi pénzt” – mondja Zuschlag, szerinte az MSZP „rendszerének jellegzetessége miatt” ez lehetetlen.

A volt politikus Gyurcsány Ferencről azt állítja, hogy ő is „tudott mindenről”, sportminiszterként az a tárca volt akkoriban a „homokozója”, ott építette fel magát, és például a pályázatok elbírálásánál bólintott, amikor arról egyeztettek, hogy kinek kellene adott esetben nyernie.

Zuschlag 2004-ben a botrányok hatására lemondott, de a 2006-os választásoknál újra képviselőjelölt lett. Ekkor - állítása szerint - az MSZP vezetése megkereste azzal, hogy lépjen vissza. Miután a Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Szilvásy György "trióval" megállapodott, 50 millió forintot kapott az MSZP székházában az egyik titkárnőtől, nejlonszatyorban. "A pénz az MSZP-től jött, nyilván a központi széfből" - állítja a politikus. A Blikk mindhárom érintettet megszólaltatja, akik tagadják Zuschlag állításait.