Bajnai nem kiabál, csak a föld dübörög

Bajnai Gordon, fórum, Vecsés, választás 2014
Vágólapra másolva!
Bajnai Gordont majdnem császárrá avatták a XI. kerületben, ahol pénteken a baloldali Összefogás helyi jelöltjeit mutatták be. A medve ölében ülő Orbán Viktor és a falu szélén felhúzott Disneyland volt a leglátványosabb mondat. Bajnai szerint manna sajnos akkor sem hullik majd az égből, ha ők nyernek.
Vágólapra másolva!

„Na, nézd, ott van két fiatal” – súgta a férjének egy idősebb nő, miközben hátrafelé mutogatott. Nem véletlen, hogy észrevett minket, hiszen főleg nyugdíjasok voltak kíváncsiak a baloldali Összefogás XI. kerületi lakossági fórumára pénteken. A pártszövetséget itt az Együtt-PM-es Somfai Ágnes és az MSZP-s Józsa István képviseli, de helyettük Bajnai Gordon volt a fő attrakció, aki annak ellenére sem tartott különösebben izgalmas beszédet, hogy láthatóan rutint szerzett a lakossági fórumokban.

Ellenségeink, meneküljetek!

Alighanem ez volt minden idők legirodalmibb lakossági fóruma, és nemcsak azért, mert a szervezők a Ludas Matyi nevű kampányújságot osztogatták a bejáratnál. Bajnai maga is felvette az irodalmi vonalat, a Fidesz kormányzását „lézengő ritterek” kétszínűségéhez hasonlította, de a csúcspont akkor jött, amikor a beszédek után a közönség is szóhoz jutott, az első sorban rögtön egy idősebb férfi kérte el a mikrofont, és a „Forum Romanum” nevében közölte Bajnaival: „önt Caesarnak tekintjük.” Bajnai láthatóan zavarba jött, de a férfi tovább sorolta idézeteit Árpád földjéről és a magyar nációról. Mielőtt kivették a kezéből a mikrofont, még azt üzente: „ellenségeink, meneküljetek!” Bajnai utólag annyit mondott: „nem én kiáltok, a föld dübörög.”

Bajnai beszéde előtt a Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczy Zsolt beszélt. Szerinte vigyázni kell, mert „a fideszesek keze a szavazóurnáknál is enyves lesz”, hiszen „lopnak, csalnak, hazudnak.” Megemlítette Somfai fideszes riválisát, Szabolcs Attilát is, akinek „eleget néztük már a fejét 16 évig.” Mielőtt Gréczy sietve távozott volna, hogy Bokros Lajossal találkozzon, a nőket sem felejtette el felköszönteni: „szívemből egy szál virág mindenkinek”.

Somfai Ágnes – aki az „Ági van!” szlogennel kampányol – főleg a helyieket próbálta megszólítani. Így tudtuk meg azt is, hogy gyerekkorában félt a télapótól, vagy, hogy milyen emlékeket őriz a keddi muzsikás táncházakról. Azt mondta törvényt, rendet és szabadságot akar, illetve visszaadni az önrendelkezést a közösségeknek, az pedig tarthatatlan, hogy Budapest is Orbán és a Fidesz gyarmata lett.

Ne kelljen várni a csípőprotézisre

Bár a nagyjából kétszáz fős közönség türelmesen végigülte a felvezető beszédeket is, a legtöbben bizonyára Bajnai miatt mentek el a Fővárosi Művelődési Házba. És nem is kellett csalódniuk, hiszen a volt miniszterelnök több mint egy órán keresztül ismételte a baloldali ellenzék szokásos fordulatait: normális ország, Orbánisztán, rezsihazugság. Bajnai szerint csak a baloldali Összefogásnak van esélye leváltani a Fideszt, aki pedig nem szavaz, az Orbánra szavaz – ahogy ezt az egyik mellettem ülő asszony is megerősítette.

Bajnai közben kitért a hétköznapi élet problémáira is, például arra, hogy sok nyugdíjasnak éveket kell várnia a csípőprotézisre. „Biztosítani kell az idősek számára, hogy ha kell, biztosan kijöjjön a mentő” – mondta, de azért megemlítette a fiatalok kivándorlását és az oktatási problémákat is.

Közpénzből Disneyland

Bajnai sokat beszélt a paksi bővítésről is. Szerinte Orbán Viktor három fronton bukott el, amikor megállapodott Putyinnal: az államadósság, a rezsi és a szabadság ügyében is alulmaradt. Bajnai szerint Orbán a brüsszeli sárkánnyal harcol, miközben hátrafelé ugrál, és közben a medve ölébe ül. „Brüsszelnek még hadserege sincs, szóval inkább a medvétől félteném a szabadságot” – mondta.

Többször szólította meg a közönséget, amely rendre kórusban válaszolt az olyan kérdésekre, mint hogy „mennyi pénzt nyúlt le a kormány a magánnyugdíj-pénztárak államosításával?” Bajnai közben vicceket is elsütött, például arról, hogy Felcsút lett Orbán Viktor saját Disneylandje: „gyerekkoromban én is gyakran álmodoztam arról, hogy lesz egy Disneyland a kert végében, de az nem jutott eszembe, hogy közpénzből csináltassam meg”.

Bajnai egyébként nem ígért csodát arra az esetre sem, ha megnyerik a választásokat, de ahogy mondta, „ezt már megszokhatták tőle.” „Nem fog manna hullani az égből, kemény helyreállító kormányzásunk lesz. Meg kell állnunk a lejtőn, és izzadságos lesz felfelé kapaszkodnunk, de sikerülni fog” – fogadkozott Bajnai, aki hatással volt a nézőkre is. „Győzünk!” – biztatatta társait az egyik férfi. Az optimizmus általános volt a nézők körében, de Bajnai mégis megismételte korábbi tanácsát: „aki nagyon fél, menjen szavazni naranccsal a zsebében, és I love Fidesz kitűzővel a kabátján.” Ha fideszes kitűzőt nem is lehetett venni a bejáratnál, a szervezők még felhívták a figyelmet a sárga csekkekre: „bármekkora összeget szívesen fogadunk”.