Amerikai gázért lobbizik Magyarország

vlagyimir putyin és barack obama, orosz amerikai konfliktus, gazdasági szankciók, illusztráció
US President Barack Obama (R) and Russian President Vladimir Putin hold a bilateral meeting in Los Cabos, Mexico on June 18, 2012 on the sidelines of the G20 summit. Obama and President Vladimir Putin met Monday, for the first time since the Russian leader's return to the presidency, for talks overshadowed by a row over Syria. The closely watched meeting opened half-an-hour late on the sidelines of the G20 summit of developed and developing nations, as the US leader sought to preserve his "reset" of ties with Moscow despite building disagreements. AFP PHOTO/Jewel Samad
Vágólapra másolva!
A washingtoni magyar nagykövet a visegrádi országok nagyköveteivel karöltve arra kérte az USA-t, hogy engedélyeztesse nekik a földgáz exportját. A közleményben nemzetbiztonsági okokra és geostratégiai függetlenségre hivatkoztak, egyértelműen az Oroszországtól való függőségükre célozva.
Vágólapra másolva!

Az amerikai képviselőház elnöke, a republikánus John Boehner a hét végén sürgette, hogy Barack Obama amerikai elnök haladéktalanul engedélyeztesse a földgáz exportját.

Boehner ezt azt követően jelentette ki, hogy pénteken a visegrádi négyek washingtoni nagykövetei, köztük Szapáry György, elküldtek egy levelet a képviselőház elnökének és a szenátusi demokrata többség vezetőjének, amelyben sürgették őket, hogy engedélyezzék az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) európai exportját.

"Az energiabiztonság nemcsak a mindennapokat meghatározó kérdés régiónk több millió polgára számára, hanem az egyik legfontosabb biztonsági kihívás is, amellyel Amerika szövetségeseinek ma szembe kell nézniük Közép- és Kelet-Európában" – írták a levélben.

Obamát kérik arra, hogy enyhítsen az orosz energiától való függőségen Forrás: AFP/Jewel Samad

Mint írták, a V4-nagykövetek azért fordulnak segítségért, mert a régióban a gázpiaci verseny és az energiabiztonság "létfontosságú aspektusa a nemzetbiztonságnak", valamint a térség "geostratégiai stabilitásának és függetlenségének". A nagykövetek szerint üdvözlendő lenne, ha az amerikai gáz megjelenne Közép- és Kelet-Európában, és a régió számára kritikusan fontos időszakban történne, ha a kongresszus fellépne az LNG-export előmozdításáért Amerika szövetségesei számára.

John Boehner a visegrádi négyek kérésére reagált, amikor Obamát felszólította arra, hogy vegye figyelembe a szövetségeseiktől érkező felhívást, és akár alkosson rendeletet az LNG-export jóváhagyására. „Remélem, hogy Obama elnök (…) mindent megtesz, ami lehetséges barátaink Oroszországtól való függőségének csökkentése érdekében Európában és szerte a világon" – írta.