Hodorkovszkij a Majdanon támadta Putyint

Vágólapra másolva!
A hétvégén érkezett Kijevbe a börtönből nemrég szabadult Mihail Hodorkovszkij, több ezer ember előtt mondott beszédet.
Vágólapra másolva!

Több ezer ember előtt mondott vasárnap a kijevi Majdanon Mihail Hodorkovszkij, az egykori orosz milliárdos, aki a hétvégén érkezett Kijevbe.

"Megmutatták nekem, hogy mit műveltek itt a téren hatóságok. Mindent az orosz hatóságok beleegyezésével tettek - több mint száz ember halálát és több mint ötezer sebesülését okozva" – mondta Hodorkovszkijt, aki Vlagyimir Putyin regnálása alatt több évet töltött börtönben adócsalás miatt, majd néhány héttel a téli olimpia előtt szabadult elnöki kegyelemmel.

"Láttam furnérlemez pajzsaikat, melyekkel dacolni próbáltak a golyókkal. Sírhatnékom támadt, annyira szörnyű volt. Az orosz propaganda hazudik, mint mindig. Nincsenek itt se fasiszták, se nácik. Nincs belőlük több, mint Moszkva, vagy Szentpétervár utcáin. Itt csodálatos emberek vannak. Olyanok, akik kiálltak a szabadságukért!" - mondta Hodorkovszkij.

"Azt akarom, hogy tudjátok, van egy másik Oroszország is. Vannak emberek, akik a letartóztatások, a hosszú börtönévek ellenére háború ellenes tüntetésekre mennek Moszkvában, emberek, akiknek az orosz és ukrán nép barátsága fontosabb még a saját szabadságuknál is!" – mondta.