Orbán Viktor a Jobbiknak üzent a pelenkák között

orbán viktor gyöngyös választás 2014
Vágólapra másolva!
A Jobbiknak üzent Orbán Viktor a Procter & Gamble második magyarországi gyárának átadóján Gyöngyösön. A miniszterelnök szerint nem szabad teret engedni azoknak a gondolatoknak, amelyek a külföldi beruházásokat ellenzik. 
Vágólapra másolva!

Szeretnék a feleségemmel együtt külön köszönetet mondani a Procter & Gamble-nek, ugyanis ha mind az öt gyereket vászonpelenkával kellett volna útjára indítani, lehet, hogy most nem itt állnék – kezdte egy személyes megjegyzéssel Orbán Viktor a gyöngyösi Procter & Gamble gyárátadóján mondott beszédét. Az amerikai cég – amely számos más márka mellett az Ariel, a Pampers, a Duracell és a Gillette gyártója – második magyarországi gyárát nyitotta meg a hevesi város ipari parkjában, 150 munkahelyet kreálva.

Beszéde elején tőle szokatlanul hosszan méltatta a cég tevékenységét. „Ott voltak, mindig, ahol a jövő épül” – jellemezte többek között. A mintegy nyolc méter magasan felstószolt pelenkák árnyékában mondott beszédében tiszteletre méltónak nevezte a céget, olyannak, amelyhez hasonló cégeket bármikor szívesen látnának befektetőként. Külön megköszönte, hogy a vörösiszap-katasztrófa és az árvíz idején is sok segítséget nyújtottak.

Orbán Viktor beszéde a pelenkagyárban Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Orbán ezt követően azt mondta, eljött az a pillanat, hogy a magyaroknak meg kell állniuk egy percre, és gondolniuk kell rá, hogy mit gondolnak a külföldi beruházásokról. Mint mondta, természetesen vannak rossz tapasztalatok, amikor indokolt a kritika, de szerintem nem szabad engedni, hogy átessünk a ló túlsó oldalára. A nagy nemzetközi cégek nélkül nem fog Magyarország boldogulni, nem lesz gazdasági növekedés – jelentette ki.

Orbán szerint nem szabad teret engedni azoknak a gondolatoknak, politikai erőknek, amelyek teljes mértékben ellenzik a külföldi befektetéseket, mert ezek ártanak az országnak. „Ha nem veszünk lottószelvényt, nem fogunk nyerni” – mondott egy hasonlatot. Bár a Jobbikot nem nevezte meg, egyértelműen a radikális pártnak üzent ezzel, amely abban bízik, hogy a három hevesi választókörzetből kettőben is nyerni fog a jelöltje (többek között Vona Gábor).

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság támogatási rendszere meg fog változni: kevésbé lesz bürokratikus a támogatási rendszer, és ezentúl a (részben EU-s) források 60 százalékát közvetlenül a gazdaságba fogják juttatni. „Ha ezt megtesszük, szilárdan fog állni a lábán Magyarország” – jelentette ki.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

"Beruházások akkor vannak, ha a magyarok akarnak dolgozni" - folytatta Orbán, aki szerint van mögöttünk 15-20 olyan év, amelyek során felnőttek tízezrei vagy akár százezrei nem dolgoztak, és úgy nőttek fel a gyerekeik, hogy soha nem látták a szüleiket dolgozni. Szerinte mindannyiunk érdeke, hogy ne legyenek ilyen családok, "a világ tartozik azzal minden embernek, hogy adjon neki egy lehetőséget, hogy munkából tartsa el magát".

Amikor elmennek áprilisban szavazni, akkor tartsák ezt észben - beszélt először egyértelműen a kampányról. Szerinte súlyt kell adni a munkahelyteremtésnek a szavazásnál, hogy ne legyenek olyan idők megint, amikor százezrek élnek kizárólag segélyekből. "Ha a munka mellett döntenek, akkor Magyarország szép jövő előtt áll" - zárta beszédét Orbán, majd elment megnézni, hogy készül egy pelenka.