Újabb jelek utalnak arra, hogy szoros összefonódás van két új, bőkezű állami támogatásban részesülő kis párt között. Az Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt több jelöltje családi kapcsolatban áll egymással. Az ÚMP elnöke szerint ugyanakkor ők semmilyen szabálytalanságot nem követtek el, és abban sem lát kivetnivalót, hogy a másik párt vezetője a gyerekkori barátja.

Családi kapcsolatok is bizonyítják, hogy a két újonnan alakult kis párt, az Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt között vannak összefonódások. Somogy megyében például a Halmos család segítette a két párt sikerét: Halmos Istvánné Somogy megye 3. körzetében lett ÚMP-s, Halmos Rita pedig Somogy megye 1. választókerületében ÚDP-s képviselőjelölt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Makuláék segítettek a két pártnak. Nyíregyházán Makula Andrásné ÚMP-s, Makula Gábriel pedig ÚDP-s színekben lett jelölt, Kisvárdán Makula Roland próbálkozik ÚMP-s színekben. Veszprém megye egy része pedig a Király családé: Pápán ÚMP-s színekben indul Királyné Ferencz Ildikó, és ugyanebben a körzetben verseng ÚDP-s jelöltként lánya, Király Jenny.

Táncsics Péter, az ÚMP elnöke elismerte az Origónak, hogy valóban több körzetben is családi kapcsolat van a jelöltek között, de ebben nem talál semmi kivetnivalót. "A politikai pártok között van átjárás, érthető, hogy az egyik családtagnak az egyik párt tetszik, a másiknak pedig a másik. Nincs ebben semmi törvénytelen vagy vállalhatatlan" - mondta Táncsics, aki példaként saját családját említette. Míg ő az ÚMP elnöke, apja korábban a kőszegi MSZP elnöke volt, az öccse pedig a kőszegi MSZP egyik koordinátora.

Mivel az ÚMP-nek és az ÚDP-nek is van elég jelöltje ahhoz, hogy listát is állíthatnak, ezért bőkezű állami támogatásban részesülnek a kampányra. Mindkét párt legalább 149 millió forintot kap, plusz a jelöltek után fejenként egymilliót.

Gyermekkori barát a két pártelnök

Múlt héten derült ki, hogy a jelöltállítási szabályok változása miatt meglepően sok, 18 pártnak sikerült országos listát állítania. Április 6-án minden szavazólapon szerepelnek majd olyan kisebb pártok is, amelyeket alig ismerhetnek az emberek, tavaly ilyenkor még nem is léteztek. Az ÚMP és az ÚDP az elmúlt napokban azért került a figyelem középpontjába, mert először a Heti Válasz számolt be arról, hogy a háttérben Zuschlag János volt MSZP-s politikus segíti a pártok vezetőit, majd a 444.hu írt arról, hogy a két pártnak 84 százalékban ugyanazokban a körzetekben sikerült jelölteket állítania.

Táncsics Péter, az ÚMP elnöke azt mondta az Origónak, szó sincs arról, hogy a két párt egyszerűen lemásolta és megduplázta volna az aláírásokat az egyes választókerületekben. Szerinte a választókerületi egybeesések és a családi jelöltállítások arra vezethetőek vissza, hogy Kovács Szabolccsal, az ÚDP elnökével baráti a kapcsolata és hasonló az ismeretségi köre.

Az ÚMP tavaly szeptember elsején alakult, és a ma már ÚDP-elnök Kovács Szabolcs is ott volt az alapító tagok között - mondta Táncsics. Táncsics és Kovács gyerekkori jó barátok, "sokat dolgoztunk, sportoltunk, politizáltunk együtt, de tavaly novemberben ketté váltak az útjaink" - emlékezett vissza Táncsics. Szerinte Kovács azért lépett ki a pártjából, és kezdett önálló pártalapításba, mert számos politikai kérdésben nézeteltéréseik voltak. Például míg Táncsics amellett van, hogy a vidék érdekérvényesítését növelni kell Budapest kárára, Kovács ezt nem tudta elfogadni. Így aztán Kovács megalapította az Új Dimenzió Pártot.

Táncsics szerint ezek után is tartották a kapcsolatot, de a pártügyekben nem volt egyeztetés. A múlt héten Kovács Szabolcs is ugyanezt mondta az Origónak. Táncsics szerint a régi barátság következménye, hogy egyezik a kapcsolatrendszerük, így az elmúlt hónapokban ugyanazoknál a barátoknál, ismerősöknél próbálkoztak, hogy segítsenek a pártépítésben, aláírásgyűjtésben. "Ezért lehet az átfedés a választókerületi jelöltjeink között" - magyarázta Táncsics.

Az ÚMP elnöke nem zárta ki, hogy sok olyan embertől kaptak aláírást, aki az ÚDP-nek is aláírt, ezt azonban már nem tiltja a törvény. Az átfedésekben Táncsics szerint szerepet játszott az is, hogy az aláírásgyűjtésnél "ugyanazzal a diákszövetkezettel, ugyanazokkal az emberekkel dolgoztattunk". Táncsics azonban nem akarta megnevezni ezt a szövetkezetet.

Napi kapcsolatban Zuschlaggal

Több jele is van annak, hogy visszaélések történtek az aláírásgyűjtés körül, az ÚMP elnöke azonban nem érti, miért gyanúsítják egyesek őket is szabálytalanságokkal. Az összesítése szerint az elmúlt hónapokban az ÚMP 45 helyszínen tartott rendezvényt, egymillió szórólapot nyomtatott, 100 ezer zászlót és 100 ezer lufit osztott szét. Táncsics szerint eddig 50-60 millió forintot költött a kampányra, amelyet a félretett pénzéből, autója eladásából és ismerősök kölcsönéből, felajánlásaiból fedezett. Az államtól kapott 149 milliót pedig nem szórólapokra és rendezvényekre kívánja költeni, hanem "apró problémákat" szeretnének megoldani. Például óvodákat, iskolákat, egyesületeket lepnek meg könyvekkel, játékokkal, sportszerekkel, és járdákat fognak építeni, kátyúkat fognak betömni. Kovács Szabolcs a múlt héten ugyanezt mondta az Origónak arról, mire költik majd az állami pénzt.

Táncsics azt mondta, az ÚMP-nek 250 tagja van, rajta kívül nincs olyan, aki valaha más pártban is tag volt. (Táncsics korábban az MSZP tagja volt, 2004-ben etikai eljárás volt ellene a kőszegi szervezet törvénytelen felduzzasztásának gyanúja miatt, de a párt végül nem zárta ki, hanem tavaly ő lépett ki az MSZP-ből. A pártlista második helyén álló egykori MDF-es Racker Béla pedig még nem tagja a pártnak.) Táncsics azt mondta, hogy a pártnak nem tagja Zuschlag János volt MSZP-s képviselő sem, akiről a Heti Válasz korábban azt írta, hogy ő segítette az ÚMP és az ÚDP felépítését.

Táncsics erre úgy reagált: "Zuschlag János a pártunk alapításakor még börtönben volt, nonszensz, hogy az ő közreműködésével alapítottuk volna". Az ÚMP elnöke szerint úgy terjedhetett el a pletyka, hogy összedolgozik Zuschlaggal, hogy tavaly decemberben egy ismert újságíró (akit Táncsics nem akart megnevezni) együtt látta őket Budaörsön egy autópálya melletti étteremben.

Az RTL II Híradója februárban bemutatott egy e-mailt, amelyet az RTL szerint Táncsics küldött Zuschlagnak, és ebben az ÚMP elnöke beszámol a párt helyzetéről. Táncsics azt mondta, az a levél egy hamisítvány, Zuschlaggal nem egyeztetett a pártról, és Zuschlag nem is segítette a pártépítést: "sem pénzre, sem tervre, se ötletre nem volt szükség Jánostól, bár így utólag hiba volt János médiaerejét kihagyni". Azt ugyanakkor elismerte, hogy beszélt többször Zuschlaggal, miután kijött a börtönből, és az utóbbi hetekben már napi kapcsolatban vannak. "Együtt pereljük a Heti Választ, egyeztetünk" - mondott Táncsics egy példát, hogy miről zajlik a beszélgetés közöttük.

Zuschlag ugyanakkor a hétfőn megjelent könyvében beszél arról, hogy köze van egy kisebb párt építéséhez. "Semmi törvénytelen dolgot nem csináltam, csupán a tudásomat, tapasztalataimat felhasználva segítettem” – mondta Zuschlag arra a kérdésre, hogy bizniszpártépítésbe fogott-e. Táncsics szerint van még több tucat kis párt, Zuschlag biztosan nem az ÚMP-ről beszélt.