Az este, amikor Dobrev Klárát akarták miniszterelnöknek

Kerék-Bárczy Szabolcs, Dobrev Klára, lakossági fórum, Összefogás 2014, DK, Demokratikus Koalíció
Vágólapra másolva!
Nem átlagos vendéget hívott fórumozni szerda este a baloldal belvárosi jelöltje: Kerék-Bárczy Szabolcs ezúttal Dobrev Klárával kampányolt, aki szerinte ugyanakkora "politikai állat", mint a férje, Gyurcsány Ferenc. Dobrev valóban annyira lenyűgözte a közönséget, hogy a végén már többen arra biztatták, politizáljon, és legyen ő a miniszterelnök. Dobrev Klára szerint viszont benne a "gyurcsányi erőnek" a fele sincs meg. A fórumon kiderült, hogyan viseli el a család Gyurcsány szidalmazását, és mit mond Dobrev a férjének, ha jobbikos tüntetőket lát.
Vágólapra másolva!

Meglepő dolog derült ki szerda este a belvárosi baloldali fórumon. A DK-s nyugdíjasok számára Gyurcsány Ferencen kívül is létezik olyan személy, akit nagyon szívesen látnának a miniszterelnöki székben: nem mást, mint Gyurcsány feleségét, Dobrev Klárát. Kerék-Bárczy Szabolcs, a baloldal belvárosi képviselő-jelöltje, a DK elnökségi tagja tehát nem kockáztatott sokat azzal, hogy Dobrevet hívta meg fórumozni az Ybl palotába, amelyet már a kezdés előtt meg is töltöttek a szimpatizánsok.

Dobrev annyira elkápráztatta a főként nyugdíjas résztvevőket, hogy a beszélgetés végén az egyik idősebb szimpatizáns mikrofont is ragadott, hogy bemondja: "Dobrev Klárában megvan a képesség, hogy

Dobrev erre zavartan mosolygott és nevetgélt, és az Origónak később be is vallotta, hogy nem először kapacitálják a környezetében, hogy bátrabban politizáljon, és célozza meg a kormányfői posztot. Szerinte azonban benne ehhez nincs meg a képesség, a mostani is kivételes alkalom, hogy eljött fórumot tartani, bár nem zárta ki, hogy több helyen feltűnik majd még ebben a kampányban.

Olyan politikai állat, mint Feri

A fórumon Kerék-Bárczy Szabolcs sem kerülgette a témát, és egyenesen megkérdezte, miért nem politizál aktívan Dobrev. "Akik ismernek téged, ugyanolyan politikai állatnak tartanak, mint Ferit" - érvelt Kerék-Bárczy. Dobrev azt mondta, hogy a környezetében valóban szereti győzködni az embereket, szerinte nagyon jól tud szónokolni is, de "a politikához nem csak a jó beszédek kellenek". A férjén ugyanis folyton azt látja, hogy egy fontos ügynek "nekimegy akkor is, ha visszapattan", és

Sejtelmesen azt azért kijelentette, hogy neki más típusú politikai ambíciói vannak, mint Gyurcsánynak.

Kerék-Bárczy Szabolcs az utcán várta Dobrev Klárát (További képekért kattintson!) Fotó: Hajdú D. András - Origo


Ezután persze Kerék-Bárczy szóba hozta azt is, hogy képes lenne-e elviselni politikusként azt a sok szidalmazást, amit Gyurcsány kap. Dobrev a tapasztalt politikusok magabiztosságával válaszolta, hogy két dologra kell felkészülnie annak, aki kapcsolatba kerül a politikával. Egy: bírni kell a személyeskedő kampányt. Kettő: csak akkor lehet elviselni a szidalmazást, ha van az embernek humorérzéke.

Ez utóbbi kijelentését családi példákkal illusztrálta. Amikor például Anna lányukat az interneten valaki megkérdezte, hogy bírja elviselni, hogy este a vacsoránál ott ül vele szemben "egy Gyurcsány", Anna rutinosan azt válaszolta az érdeklődőnek, hogy "képzeld, nem egy, hanem négy ül velem szemben". 2006 novemberében (az őszödi beszéd után) pedig Tamás fiuk került kényelmetlen helyzetbe, amikor az iskolai focimeccsen kapusként bekapott egy gólt. "Mi van, Gyurcsány, elkúrtad?" - kérdezték a hetedikesek, mire Gyurcsány Tamás annyit válaszolt: "igen, elkúrtam, nem kicsit, nagyon".

Lévai Anikót megköveti

A közönség hatalmasakat tapsolt és nevetett, Kerék-Bárczy pedig ezt a pillanatot látta a legmegfelelőbbnek, hogy "játékra" csábítsa Dobrevet. A játék lényege az volt, hogy Kerék-Bárczy mond egy szót vagy kifejezést, Dobrevnek pedig egy, maximum két mondatban kell reagálnia. Lássuk a legizgalmasabb kérdés-válaszokat:

- Őszöd?
- Ott ismerkedtünk meg Ferivel, vagyis Feri életének minden kemény pontja Őszödhöz köthető.

- Vlagyimir Putyin?
- Bush nem tett rám mély benyomást magánemberként, Putyin viszont karizmatikus, inetelligens ember. Remélem, ezzel nem okozok diplomáciai botrányt.

- Kormányzás, kormányon lenni?
- Megkövetem Lévai Anikót. Amikor a Fidesz 2002-ben elvesztette a választást, Orbán felesége azt mondta, nagy kő esett le a szívéről. Én ezt nem értettem akkor. 2009-ben viszont rájöttem, mit érez. Nagy felelősség 24 órában úgy viselkedni, hogy arra gondolok minden pillanatban, milyen hatása lesz a dolognak, este a híradóban mit mutatnak.

Dobrev a fórum résztvevőit lenyűgözte (További képekért kattintson!) Fotó: Hajdú D. András - Origo

- Orbán Viktor?
- Sokáig cinikus embernek gondoltam, ma viszont azt gondolom, már el is hiszi, amit mond. Ma már őszintén hiszi, hogy nincs helyünk Európában, és szerintem őszintén csodálja Alijevet (azeri elnök) és a kínai kommunistákat.

- MSZP?
- Ez volt eddig a legnehezbb kérdés. Demokratikus pártnak tartom. Másik oldalról viszont azért alakult a DK, és azért lettem a DK tagja - az első párt, amelybe beléptem -, mert sok mindenben nem értünk egyet a szocialistákkal. De szükség van mindkettőnkre, együtt lehet és kell működni az MSZP-vel.

Simon és Zuschlag sem hozta zavarba

Dobrev Klára a kellemetlenebb témák elől sem ugrott el, és bátran beszélt Simon Gábor és Zuschlag János ügyéről is. A Simon-ügyről azt mondta, hogy nem szabad rá legyinteni, és "szégyellem is magam, hogy valaha közöm volt egy olyan közösséghez, amelyben Simon benne volt". Szerinte ugyanakkor példaértékű, hogy az MSZP azonnal kizárta, amikor kiderült az ügy. Zuschlaggal kapcsolatban pedig szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP eltávolította őt a pártból, és a szocialista kormány alatt ítélték el. Ezután viszont - akáscsak egy rutinos baloldali politikus - elkezdett simicskázni, és hosszan beszélt arról, hogy szerinte a Fidesz törvényekkel védi Simicska Lajos gyanús ügyeit.

Dobrevet semmilyen kérdés sem hozta zavarba (További képekért kattintson!) Fotó: Hajdú D. András - Origo


A kétórás fórumon Dobrev beszélt még a női és férfi szerepekről, az elsöprő ellenzéki tüntetések hiányáról, a közvéleménykutatások megbízhatatlanságáról és a szélsőjobboldali veszélyről. Megtudhattuk például, hogy ha a jobbikosok tüntetnek Gyurcsány ellen, Dobrev azzal szokta vigasztalni a férjét, hogy "annyira utálom, hogy ezek tüntetnek ellened, de még jobban utálnám, ha szeretnének téged". Azt is elárulta, hogy Gyurcsány mit szokott neki mondani, amikor szóba kerül, hogy esetleg mégsem nyer most a baloldal: "Feri szerint úgysincs választásunk, Magyarországnak a Nyugat felé kell mennie. A kérdés, hogy elérjük-e öt éven belül, vagy elszórakozunk még ötven évig, hogy

- mondta Dobrev arra célozva, hogy a Gyurcsány családnak Kötcsén, míg Orbánéknak Felcsúton van a nyaralójuk. A közönség lázasan tapsolt, és megint elkezdtek sutyorogni, hogy Dobrev lehetne az a kötcsei út a Nyugat felé.

Dobrevet alig akarták elengedni a szimpatizánsok, de mivel kiderült, hogy az otthon lázas betegen fekvő Gyurcsány várja, nem tartotta fel senki hosszan. Kifelé menet megkérdeztük mi is Dobrevet, hogy eljátszottak-e a gondolattal, Gyurcsány milyen first lady lenne. Dobrev nevetve úgy válaszolt: "ha jönnének hozzánk, Ferit a főzés biztosan nem hozná zavarba".