Mérni fogják a tanulók testsúlyát, testtömegindexét, testzsírszázalékát, de tesztelik az állóképességüket, hajlékonyságukat és a vázizom fittségét is. Az eredményekről országos adatbázist is készítenek.

Hamarosan az összes általános és középiskolás fittségét és fizikai állapotát tesztelik majd. Több mint egymillió 100 ezer tanulóra vár testsúly- és testzsírmérés, fekvőtámasz, felülés és távolugrás, az eredményekről pedig országos adatbázist is készítenek – írja az Eduline.hu. A lap emlékeztet rá, hogy az erőforrás-minisztérium már 2013-ban kötelezővé tette a diákok éves állapotfelmérését, tavaly májusban az összes közoktatási intézményben vizsgálni kellett a tanulók állóképességét, erőnlétét, de a testnevelőtanárokra bízták, milyen módszert használnak - az Oktatási Hivatal csak ajánlott néhányat, például a Cooper-tesztet, a Hungarofitet és az Eurofitet -, és az eredményeket sem összesítették.

A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztet, a NETFIT-et a Magyar Diáksport Szövetség kormányzati és uniós forrásból dolgozta ki. A lapnak a szövetség azt mondta, még tárgyalnak arról, hogy a következő tanévekben milyen időszakban végzik majd a felmérést, amelyekre négy-nyolc tanórát kell majd szánniuk a pedagógusoknak.

A testnevelőtanároknak az adatokat is elemezniük kell, mi több, "meghatározzák az adott tanuló fizikai fittségi szintjének további fejlesztése szempontjából ‒ elsősorban az iskolai testnevelésórák keretei között ‒ szükséges intézkedéseket" - olvasható a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló rendelet módosításának tervezetéből, amelyet március közepéig lehet véleményezni.

Mérni fogják a tanulók testsúlyát, testtömegindexét, testzsírszázalékát, de tesztelik az állóképességüket, hajlékonyságukat és a vázizom fittségét is. Lesz ingafutás, törzsemelés, hasizomgyakorlat, ütemezett fekvőtámasz, helyből távolugrás, és még a "kézi szorítóerőt" is mérik majd, ahogy lesz "hajlékonysági teszt" is, amellyel a tanulók "térdhajlító izmainak nyújthatóságáról és a csípőízületi mozgásterjedelemről" kapnak részletes információt a pedagógusok.

Több iskolában már a 2014/2015-ös tanévben NETFIT-tel mérhetik fel a diákok fittségét, de addig nem teszik kötelezővé a tesztet, amíg az összes intézmény nem kapja meg a felméréshez szükséges eszközcsomagot és az adatok feldolgozására szolgáló informatikai hátteret. A pedagógusok továbbképzése februárban már elindult, összesen 7200 tanítónak és tanárnak kell elsajátítania a tesztelés módszertanát – írja az Eduline.hu.