Több ezren kapnak újabb esélyt a diplomára

Vágólapra másolva!
Elindult a regisztráció a Diplomamentő programra, kibővítették a választható nyelvek körét.
Vágólapra másolva!

Csütörtöktől lehet regisztrálni a kormány által indított Diplomamentő programra, és várhatóan április végén el is indulnak az angol-, a német- és a franciatanfolyamok.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára közölte: kibővítették a válaszható nyelvek körét, így nemcsak angol- és német-, hanem franciakurzusokat is tartanak majd. Különböző intenzitású tanfolyamok, így 120, 180 vagy 240 órás közül lehet majd választani, a maximálisan adható támogatás fejenként 300 ezer forint lesz.

Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító OFA ügyvezető igazgatója elmondta: a március 10-i határidőig mintegy 160 képző intézmény pályázata érkezett be az OFA-hoz; ezek feldolgozását még a héten elkezdik. Az egyéni érdeklődők április 4-ig regisztrálhatnak, de a regisztráció még nem minősül pályázatnak. A pályázati kiírások várhatóan április közepén jelennek meg, és azok is pályázhatnak, akik előzetesen nem regisztráltak.

A regisztráció és a jelentkezés is elektronikusan zajlik majd. A programot az eredeti, 2015. augusztus 15. helyett 2015. december 31-ig meghosszabbították, vagyis eddig kell nyelvvizsgát szerezniük a résztvevőknek. Azok is jelentkezhetnek, akiknek csak a nyelvvizsga egyik része van meg.

Czomba Sándor elmondta: több 10 ezer diploma porosodik a felsőoktatási intézmények tanulmányi osztályain azért, mert a hallgatóknak már csak a nyelvvizsgájuk hiányzik a diplomához. A hárommilliárd forint forrásból megvalósuló Diplomamentő program körülbelül 10 ezer fiatalnak segíthet.