Kicsoda Gyurcsány Ferenc rohadt almája?

mohács választás 2014 csalás gyurcsány fórum
Vágólapra másolva!
Olyan jót buliztak a baloldali támogatók Mohácson Gyurcsány Ferenccel, hogy szinte mindegy is nekik, mi lesz április 6-án. A show-t megint ellopta Gyurcsány, aki együgyűnek nevezte Orbán Viktort, megint elénekelte kedvenc ABBA-számát, és akkor sem szállt inába a bátorsága, amikor a Pa-dö-dö a nudizásról beszélt.
Vágólapra másolva!

„Csajok, foglaljatok helyet nekünk is, még gyorsan kipakoljuk a Feri szakácskönyveit” – sürgölődik egy nyugdíjas nő a mohácsi kultúrházban, DK-s esőkabátban. A barátnői a baloldali összefogás fóruma előtt már egy órával a teremben ülnek, hallgatják, ahogy lakodalmas nótákkal hangol a helyi fiatalokból álló előzenekar.

„Nem lehet ezt túl bonyolultan csinálni, vidéken, este hét órakor” – kommentálja a hangulatot Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke, amikor megérkezik a helyszínre. Szigetvárin kívül Tóbiás József MSZP-s képviselő is ellátogatott a „nehéz, fideszes terepnek számító” Mohácsra, hogy bemutassák a baloldal helyi jelöltjét, Loschán Ferencet.

Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

A kultúrházat megtöltők közül viszont szinte mindenki Gyurcsány Ferencet várja. Igaz, sokan úgy tudják, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke még mindig az MSZP színeiben politizál, és azt sem tudják biztosan, hogy pontosan milyen néven kell majd a baloldali összefogásra ikszelni április hatodikán.

Túl sokáig civakodtak

Egy 66 éves nyugdíjas nőnek vidáman jár a lába a zene ritmusára, de nem tartja túl fényesnek a baloldal választási kilátásait: „jó lehetett volna ez az egész, de túl későn fogtak össze, túl sokáig civakodtak. Amit az Orbán mond a Fidesznél, az a szent, ilyen kellett volna a baloldalnak is" - mondja a nő, majd arról panaszkodik, hogy a családjában már a fideszes gyerekek alig beszélnek vele meg a papával, akik DK-sok. Szerinte az is nagy probléma a baloldalon, hogy „nem védik meg a saját embereiket, hagyják, hogy a Fidesz lejárassa őket”.

„Minden kosár almában lehet egy rohadt, az a kérdés, hogy azt idejében kidobják-e” – ezt már Gyurcsány Ferenc mondja Simon Gáborról pár perccel a fórum kezdete előtt, a kultúrház egyik folyosóján. Gyurcsány egy kicsit még időzik a terem bejáratánál, elmondja, hogy a választás egy Orbán elleni népszavazás lesz, hogy Mesterházy Attila sem szent, de a legrosszabb Mesterházy is jobb, mint a legjobb Orbán, és elismétli azt is, hogy a március 15-i műsor elhalasztása nem a baloldal gyengeségének jele, hanem felelősségteljes döntés volt. A jól bevett fordulatok után akkor élénkül föl Gyurcsány, amikor a szervezők közül valaki szól: „Mehetsz, Feri”, és Gyurcsány az állva tapsoló közönség mellett, lendületes léptekkel vonul előre, hogy elfoglalhassa a helyét a vörös terítővel és fehér virággal díszített asztal mögött.

Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

Az est házigazdája Loschán Ferenc, a baloldali összefogás jelöltje azzal kezdi a mondandóját, hogy idős kora ellenére csak azért kezdett politizálásba, mert úgy érzi, a Fidesz ellehetetleníti a 130 embernek munkát adó vállalkozását. „Kormányváltás kell, ehhez az összefogás már kellőképpen összecsiszolódott. Ezzel át is adnám a szót Gyurcsány… akarom mondani Viktornak” – zárja a meglehetősen rövid beszédét a képviselőjelölt.

Fülolaj helyett ABBA-slágerek

Gyurcsány még húsz percet várnia kell, amíg színpadra léphet, ám ez az idő elég ahhoz, hogy lelombozódjon a pár perce még lakodalmas dalokat dúdoló teltház. Szigetvári Viktor azt sorolja, hogyan szivárog a Fidesz korrupt rendszere a mindennapokba, és szomorúan zúdul fel a közönség, amikor megemlíti, hogy Orbán szerint sosem volt még ilyen boldog az ország. A letargia csak tovább nő Tóbiás József nagy kézmozdulatokkal elszavalt beszéde alatt, aki szerint a Fidesz által felállított rendszer csak hamis mása mindannak, amit jogállamnak nevezünk. Amikor Tóbiás arra tért rá, hogy azért kell minden embernek segítő kezet nyújtani, mert az élet igazságtalan, úgy látszott, hogy a közönséget lehetetlen lesz bármivel felvidítani.

Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

Gyurcsány Ferenc viszont merészen kezdett: „Ma este még lesz zene, beszéd, meg tánc. Eldönthetik, hogy én melyiket csináljam” – a közönség jót nevetett, majd Gyurcsány belevágott a beszédébe, figyelmen kívül hagyva a sok-sok „Táncot, táncot!” bekiabálást. Gyurcsány mikrofonnal a kezében sétált a közönség előtt, Orbánt gyáva alaknak nevezte, elszínészkedte, hogyan fürdőzik a miniszterelnök az „övéi” között a dicséretekben („Jaj, de szép az elnök úr, jaj, de okos az elnök úr" - mondta Gyurcsány elváltoztatott hangon). Jutalma visszafogott nevetés volt.

„Orbán Viktor együgyű ember: csak egy ügye van, a rezsicsökkentés. Aztán meg ügyefogyott lesz, amikor már nem lehet tovább csökkenteni a rezsit. Két év múlva talán majd maguknak fognak fizetni, ha felkapcsolják a villanyt? Majd kitalál megint valamit. Például Esterházy szerint a legszebb magyar szavunk a fülolaj. Mert az olyan dallamos. Majd csökkentjük a fülolaj árát!” – viccelődött tovább Gyurcsány.

Ezután egy gyors váltással elkezdte énekelni az The winner takes it allt, majd meg is magyarázta, ez hogy kapcsolódik a mondandójához: Magyarországon valószínűleg nem sokan tudnák lefordítani az ABBA-slágert, mennyivel jobb lenne, ha a svédekhez hasonlóan a magyarok is perfektül tudnának angolul. Épp ezért a fülolaj árának csökkentésénél és a megszállási emlékművek építtetésénél távlatibb célokra van szükség: például kéttannyelvű iskolákra.

Orbán rossz meteorológus

„Ne ijedjenek meg, nem a lábukat nézem, csak azt, hogy ki visel nejlon harisnyát” – mondta Gyurcsány az első sorokban ülő nyugdíjasoknak, majd elkezdte sorolni, hogy a harisnyán kívül a kenyérpirító, a mikrosütő is, a chip is a „szabad világból” érkezett, ahol tíz év múlva valószínűleg úgy fogják gyógyítani a rákot, mint ma az influenzát. Elmondta azt is, hogy a magyar fiatalok nem Beregsuránynál, hanem Mosonmagyaróváron lépik át inkább a határt, hiszen mindenki inkább a nyugat felé húz, csak Orbán nem: „a kelet felé bámuló Orbán nemcsak történelmi távú gondolkodónak csapnivaló, hanem meteorológusnak is. Hiszen mindenki tudja, hogy Magyarországon nyugati szél fúj”.

Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

Miután az orbános poénokkal megnevetette a közönségét Gyurcsány, a beszéde utolsó öt percében beszélt a további terveiről: „kóklerság lenne azt mondani, hogy a baloldali kormányzás esetén mindenkinek könnyebb lesz, hogy a bérek nőnek, a költségek csökkennek. Nyugalomra, normalitásra van szükség, és kis lépésekben elvégzett reformokra, konzervatívabb politizálásra”.

Gyurcsány még elmondta, hogy a Fidesz biztos azért plakátolta tele az ő arcával a városokat, mert nagyon szeretik őt. Gyurcsány példálózott még a keresztény értékekkel, és elmondta, hogy ő felebarátjaként szeret mindenkit, és a Fidesszel ellentétben nem vonja kétségbe senkinek a magyarságát, csak azért, mert nem szavaznak rá. A választásokig pedig azt ajánlotta a szavazóknak, hogy ne legyenek görcsösek: „szkanderozás nélkül is megnyerhető a választás, a készülés heteiben legyen nyugalommal telve a lelkük” – búcsúzott a hallgatóságtól Gyurcsány.

A közönségben csak egy lány nem tűnt nyugodtnak: ő a magyar mezőgazdaság problémáiról szeretett volna kérdezni Gyurcsányt, de ő nem engedte, hogy félbeszakítsák: „Most az a rész van, hogy én beszélek, mert nyolctól már jönnek a Pa-dö-dős lányok”. A lányok negyed kilenckor már valóban belekezdtek a koncertbe. Amíg nem sikerült a laptopról beindítani a zenét, addig a Most múlik pontosant énekeltették a közönséggel, egyenesen Orbán Viktornak címezve, helyenként vulgáris átiratban. Amikor Lang Györgyi arról nosztalgiázott, milyen jó volt régen a mohácsi nudista strandra járni, Szigetvári Viktor és Tóbiás József már eltűnt, Gyurcsány viszont még este kilencig énekelgetett a közönséggel, majd dedikálta a szakácskönyvét.

Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

A DK-s esőkabátos nyugdíjas nagy mosollyal az arcán távozott: „én ilyenkor már aludni szoktam, de a Feriért megérte. Azt nem tudom, mi lesz hatodikán, de mi itt nagyon jól éreztük magunkat”.