Orbán: Az ősi mezőgazdasági vidéken is iparosítani kell

orbán viktor választás 2014 karcag vidék
Orbán Viktor miniszterelnök a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ átadásán 2014. március 18-án
Vágólapra másolva!
Iparfejlesztés nélkül a mezőgazdasági vidék sem életképes, ezért ipari parkokat kell létrehozni, négy év múlva pedig akár Európa legiparosodottabb országa is lehet Magyarország, mondta Orbán Viktor Karcagon egy üzemavatón.
Vágólapra másolva!
A karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ átadásán Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Orbán Viktor szerint elég jó ütemben halad az újraiparosítás Magyarországon, ennek egyik állomása a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ átadása. A miniszterelnök erről az ünnepélyes átadáson beszélt a helyszínen.

Azt mondta, ipari parkokat kell létrehozni, ahová be lehet terelni az ipari beruházásokat, és megemlítette, hogy a karcagi létesítményt a Széchenyi-terv keretében támogatták. Kifejtette: Karcag egy méltán híres mezőgazdasági város, de a világ arra kanyarodott, hogy iparfejlesztés nélkül a mezőgazdasági vidék sem életképes. Ha nincs ipar, nincs elegendő munkahely, csak a mezőgazdaság nem fog elegendő munkát adni a jövőben sem – hangsúlyozta, hozzátéve: mindenütt, még az ősi magyar mezőgazdasági vidékeken is kell ipart fejleszteni. Hozzátette: az új üzemben az összes Magyarországon keletkező hűtőgépet képesek lesznek szétszerelni, és az összeszerelő üzemek mellett ilyen szétszerelő üzemek hálózatára is szükség lesz.

A gazdasági miniszter is ott volt az átadáson Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A miniszterelnök szólt arról is, hogy míg az unión belül átlagban 15, addig Magyarországon 23 százalékos az ipari termelés részesedése a teljes nemzetgazdaságon belül. Ezzel a magyar Európa harmadik legiparosodottabb nemzete a német és a cseh után – jegyezte meg a kormányfő, aki szerint komoly esély van arra, hogy a következő négy év végén versenybe szálljunk a kontinens legiparosodottabb országának címéért is.