A magyaroknál többen csak Dél-Koreában lesznek öngyilkosok, ami nem is csoda, hiszen egy felmérés szerint mi utáljuk a legjobban az életünket, csak az indiaiak szenvednek annyira, mint mi. Nem házasodunk, nem bízunk a rendőrökben, és egyre többször érezzük azt, hogy nincs pénzünk ételre. Az OECD legfrissebb felmérése a világ 34 országáról elég lehangoló.

A világ 34 országát tömörítő OECD legújabb, 2014-es kiadványa lesújtó képet fest a magyarok szociális helyzetéről. A tanulmány arra fókuszál, hogy a gazdasági válság 2007-es kirobbanása óta eltelt időszak milyen kihívásokat jelentett a vizsgált országoknak és ezekkel hogyan tudtak megbirkózni. A jelentés szerint a válság előtt a vizsgált országokban a szociális kiadások még közel a felét tették ki a kormányzati kiadásoknak, ezek egy része azonban az elmúlt években csökkent.

A válság után a munkanélküliség magas maradt, a háztartások pedig kevesebb pénzből gazdálkodtak. Az OECD országokban élő munkanélküliek száma már eléri a 48 milliót, és több mint harmaduk egy évnél régebb óta nem talál magának munkát. Annak ellenére, hogy az oktatás az egyik legfontosabb befektetés lenne, a szektorra fordított kiadások a felére estek vissza.

Egyre nő azoknak a száma, akiknek komoly küzdelmet jelent alapvető szükségleteik kielégítése. Négyből egy megkérdezett azt mondta, hogy bevételi nehézségei voltak 2012-ben, de még ennél is rosszabb az arány például Magyarországon és Görögországban, ahol négyből hárman számoltak be nehézségekről. A tanulmány már a bevezető fejezetben is több ponton kiemeli Magyarországot. Például nálunk és a görögöknél csökkentek az állami kiadások, a korábbi 17 százalékról 11-re. 

Magyarország a következő eredményeket érte el:

  • Korán halunk

A vizsgálat szerint 2011-ben fordult elő először, hogy a születéskor várható élettartam átlaga az OECD országok némelyikében elérte a 80 évet, sőt Olaszországban, Japánban és Svájcban meg is haladja azt. Ennél kevésbé magas, de még mindig kiemelkedő eredményt ért el néhány közép- és kelet-európai ország, valamint Chile és az Egyesült Államok, ahol a várható élettartam 75 és 80 év közé tehető. Magyarország siralmas helyezést ért el: a várható 75 évvel a lista a 32. helyén áll. Nálunk rövidebb életre csak Mexikóban és Törökországban számíthatnak az emberek.

A tanulmány rámutat arra is, hogy összefüggés van az iskolai végzettség és a várható élettartam között: a tanultabbak átlagosan hat évvel tovább élnek, mint a kevésbé tanultak. 

  • Átlagon aluli az egészségünk

Majdnem az összes OECD országban jó egészségi állapotról számolt be a megkérdezett felnőtt lakosság. A legegészségesebbnek Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Államok lakói érzik magukat, Japánban, Koreában és Portugáliában csak a megkérdezettek kevesebb, mint fele mondta ugyanezt. Hasonló a helyzet Magyarországon is, ahol a megkérdezettek 56,1 magát egészségesnek, ami jóval a 69-es OECD-átlag alatt van. Általánosságban elmondható, hogy a nők kevésbé tartják magukat egészségesnek, mint a férfiak.

  • Sok az öngyilkos

Az öngyilkosság számos OECD országban a halálozások egyik fő oka, 2011-ben 150 ezer öngyilkosság történt. Leginkább Brazíliában, Görögországban, Olaszországban, Mexikóban és Törökországban ragaszkodnak az életükhöz, Magyarországon viszont százezer emberből 22,8 dobja el az életét. Nálunk többen csak Koreában ölik meg magukat. A rémisztő eredmények ellenére a jelentés kiemeli, hogy Magyarországon 1990 óta 40 százalékkal esett vissza az öngyilkosságok száma. 

Érdekes adat az is, hogy a vizsgált országokban négyszer több férfi lesz öngyilkos, mint nő. Görögországban és Lengyelországban például a férfiak körében hétszer több az öngyilkosság, mint a nőknél.

A képre kattintva megnézheti nagyobb méretben a grafikont.Forrás: OECD
  • Úgy utáljuk az életünket, mint az indiaiak

Nem nagy meglepetés: a norvég és a svájci emberek a legelégedettebbek az életükkel. Az első öt országból négy észak-európai. Európa déli országaiban az élettel való elégedettség romlott a gazdasági válság első évében. A legkevésbé a magyarok elégedettek az életükkel, egy szinten állunk a nem OECD-tag, de a vizsgálatban szereplő Indiával. Nálunk rosszabbul, csak Dél-Afrikában érzik magukat az emberek.

A képre kattintva megnézheti nagyobb méretben a grafikont.Forrás: OECD, WHO

 

  • Jó itt lakni, de a melegeket utáljuk

A lakosság legalább 90 százaléka úgy gondolja Ausztráliában, Kanadában, Izlandon, Új-Zélandon és Norvégiában, hogy országuk kellemes hely a bevándorlóknak, ahol jó élni. Magyarországon ez az arány 68 százalék, ami rosszabb, mint az OECD-átlag, de legalább ebben a felmérésben nem az utolsó helyek egyikén állunk. Az OECD országokban nőtt a melegekhez való pozitív hozzáállás és a tolerancia, kivéve nálunk, a görögöknél és a törököknél, ahol zuhant.

  • Nem bízunk a rendőrökben

Az északi országokban félnek a legkevésbé az emberek, amikor éjszaka egyedül indulnak haza, de biztonságban érzik magukat az osztrákok, a kanadaiak és a szlovénok is. A legtöbb vizsgált országban a lakosság bizalma a helyi rendőrökben magas, kivéve ez alól Magyarország, Norvégia és Mexikó. A 2012-es felmérés szerint Indonéziában, Kínában és Indiában is kevésbé félnek az emberek hazasétálni éjszaka, mint Magyarországon.

  • Fele annyit költünk az egészségünkre

Az Egyesült Államok kétszer annyit költ egy állampolgárának egészségügyi ellátásra, mint a nagy európai hatalmak, például Franciaország vagy Németország. 2009 óta, a korábbi növekedés után a legtöbb OECD országban lassultak vagy csökkentek az egészségügyi kiadások. 2011-ben az OECD átlag 3322 amerikai dollár volt, Magyarországon egy főre 1689 dollár jutott, a legkevesebbet pedig a török emberek egészségére szánnak.

  • Nem házasodunk

A 15 évnél idősebb lakosság körében törököknél van a legtöbb házas, őket követi japán és olaszország. Az OECD-átlag 52,4, a magyar eredmény 44,5 lett, ami azt jelenti, hogy megint a lista legvégén kullogunk, csak a svédek, a chileike és az észtek állnak nálunk rosszabbul.

  • Nincs pénzünk ételre

A tanulmányból az is kiderül, hogy adományozni sem szeretünk, a foglalkoztatottság Magyarországnál csak Spanyolországban, Olaszországban, Törökországban és Görögországban rosszabb. A munkanélküliség is magasabb, mint az OECD-átlag.

A legtöbb bevétele a luxembourgi háztartásoknak volt 2010-ben: 36 400 amerikai dollárral. Magyarországon ez az összeg 9300 dollár, amivel a 31. helyen állunk a listán. A tanulmány végén található egyik táblázat szerint egyre nő azoknak a száma, akik úgy érzik, hogy nem engedhetik meg maguknak az élelmiszervásárlást. A legkevésbé a svájciak érzik ezt, legtöbben pedig a mexióiak, őket szorosan követi Törökország és végül Magyarország.