Vágólapra másolva!
A kampány talán legötletesebb megoldásával támad az LMP Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Schiffer András és pártja részletes zöld programmal készül a választásra, kampányuknak azonban legalább ennyire fontos eleme a rendszerváltás utáni jobb- és baloldal kíméletlen ostorozása. Ezzel a stratégiával ugyan nem lehet választást nyerni, az LMP-t azonban ez nem zavarja, ők 2014-ben csak bekerülni akarnak.
Vágólapra másolva!

„Kicsit késik az András, de a pestiek már csak ilyenek” – viccelődött Sallai Róbert Benedek, a Schiffer András érkezésére váró újságírók előtt. „Kincset ér ez a Mezőtúr, mikor a budapesti székházban mutattuk be az LMP zöld-munkahely-teremtési programját, csak az MTI volt ott, itt meg nézzék meg, mennyien sereglettek össze!” – folytatta. Sallai – aki az LMP-seknek csak SRB – a Lehet Más a Politika képviselőjelöltje Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. választókörzetében, de szerepel a neve a párt országos listájának 4. helyén is. Így, ha az LMP bejut a parlamentbe, ő is ott lesz.

További képekért kattintson! Fotó: Nagy Attila - Origo

Schiffer Andrással, a párt társelnökével és parlamenti frakcióvezetőjével közös mezőtúri sajtótájékoztatójának elsődleges célja épp ennek elősegítése volt: az LMP nagyon szeretne vidéken is láthatóbbá válni. Lényegében erre találták ki Schiffer és a többi országos pártvezető országjárását, ilyen alkalmakkor helyi tévéknek, helyi lapoknak adnak interjút, kisvárosok főutcán sétálnak, almát osztogatnak a politikusok.

Nem látszanak, de sokan vannak

„Jász-Nagykun-Szolnok az LMP szereplése szempontjából átlagos megye, van jobb, van rosszabb. Szolnokon, ahogy a legtöbb megyeszékhelyen és egyetemvárosban, erős a párt” - mondta Sallai. A képviselőjelölt szerint az LMP közelmúltbéli erősödésében persze szerepet játszanak a baloldali összefogástól elpártoló szavazók is, de a népszerűség-növekedésnek más okai is vannak. „Az LMP alapvetően olyan szavazókra hajt, akiknek mindkét oldalból elegük van. Ők majdnem apolitikusak, a választásokig nagyon nehéz előcsalogatni őket, de attól még, hogy nem látszanak, sokan vannak” – mondta.

További képekért kattintson! Fotó: Nagy Attila - Origo

Közben Schiffer is befutott, és a politikusok megtartották rövid sajtótájékoztatójukat. Főleg az LMP programjáról beszéltek, különös tekintettel a párt nemrég bemutatott munkahelyteremtési programjára, melynek Sallai országosan is az egyik felelőse. A képviselőjelöltet bizonyára országos szintű feladatai is segítették abban, hogy beletanuljon a politikába: Schifferrel összehasonlítva is megállta a helyét, összeszedetten és retorikai szempontból is remekül tette a dolgát.

A sajtótájékoztatón elhangzott, ami az LMP programjában is szerepel, hogy a párt a vidék népességmegtartó képességének javítása érdekében a kis, helyi gazdasági egységekre alapozná fejlesztéspolitikáját, a helyben munkát adni képes kis- és középvállalkozásokat, valamint a családi gazdaságokat segítenék.

– mondta Schiffer, utalva ígéretükre, mely szerint – ha módjuk lesz rá – felülvizsgálják az Orbán-kormány összes stratégiai partnerségi megállapodását.

A program ismertetése azonban az LMP kampánykommunikációjának csak egyik pillére, a másik a jelenlegi viszonyok, és a rendszerváltás óta kormányzó pártok ostorozása. „Be kell látnunk, hogy a rendszerváltás idején kínált felzárkózási módszer mára kifulladt” – mondták. Vagy:

Alma > Szórólap

A sajtótájékoztató után Schiffer nyilatkozott a helyi médiának, majd kiment a mezőtúri főtérre, ahol a párt zöld széldzsekis aktivistái (igazából nem is aktivisták, hanem más választókörzetek LMP-s képviselőjelöltjei) zöld almát osztottak a járókelőknek. Az almákon csak egy április 6-ára emlékeztető zöld matrica jelezte, hogy az ajándék nem teljesen önzetlen, a járókelők többsége el is fogadta a gyümölcsöt. „Látom én, hogy ez is kampánydolog, de nagyon kedves meg jópofa dolog, hogy almát adnak. Sokkal jobb, mint a szórólap” – mondta továbbhaladtában egy idős nő.

További képekért kattintson! Fotó: Nagy Attila - Origo

Túrkevén is a zöld alma és Schiffer András volt a fő attrakció. A frakcióvezető interjúkat adott, majd Sallaival végigjárt néhány helyi boltot, egy papír-írószer üzletben a vidéki felsőoktatás helyzetéről, a nyelvoktatásról, a magyar agrárgép-gyártásról és Túrkeve népességmegtartó erejéről értekeztek a boltosokkal, egy számítástechnikai üzletben pedig arról beszélgettek, hogyan él meg a bolt egy nagykunsági kisvárosban, kik a vevői.

Jól jött, hogy Sallai Róbert Benedek Túrkevén is rengeteg embert ismert, még annak ellenére is, hogy ez a város már nem az ő választókerültéhez tartozik. Szinte minden arra járóhoz vagy boltoshoz volt egy-egy jó szava. Egyikükkel épp egy dohánybolt előtt állt le beszélgetni arról, hogy Schiffer András és az LMP támogatja a kisvállalkozásokat. Schiffer kérésére aztán gyorsan arrébb álltak, nehogy úgy tűnjön a készülő fotókon, hogy a dohányboltokat is segítené a párt.

Családias fórum

Túrkeve után Szolnok következett, ahol sajtótájékoztatót és lakossági fórumot szervezett a párt ottani jelöltje, Pető Ernő. „Ezeket a rendezvényeket a megyei pártszervezetek és a jelöltek szervezik, én oda megyek, ahová mondják” – beszélt Schiffer arról, hogyan áll össze egy ilyen nap programja. Az LMP-sek azt mondták, lehetőleg minden választókerületbe igyekszik elmenni egy-egy, országosan is ismert politikusuk, bizonyára így lesz majd a túrkevei körzettel is, ahol most a helyi jelölt, Péntek Ildikó nem is jött Schifferék elé. „Ez a nap az SRB-re lett szervezve” – indokolt a frakcióvezető.

További képekért kattintson! Fotó: Nagy Attila - Origo

A szolnoki fórum kezdete előtt negyed órával még csak két érdeklődő ült a teremben, a bekukkantó Schiffer nem is tudta titkolni csalódottságát. A két érdeklődő, Éva és Sándor rutinos lakossági fórumozók, elmondásuk szerint minden szolnoki fórumra igyekeznek elmenni, hogy személyesen találkozhassanak a politikusokkal. „Szeretjük megnézni magunknak őket. Személyesen sokkal jobban meg tudjuk állapítani, hogy őszintén beszél vagy handabandázik egy politikus” – mondta Éva. Schiffer egyébként tetszett nekik, a fórum végén azt mondták, "szégyen, hogy ennyire kevés érdeklődő volt." Tényleg nem kellett az ülőhelyeket félteni, délután hatra 5-6 látogató gyűlt össze. Pető Ernő így még kezdés előtt áthívta a fórumra érkezőket egy kisebb terembe, mondván, így majd otthonosabb lesz a beszélgetés.

A szolnoki fórumon is a magyar vidék népességmegtartó erejének javításáról volt szó. Pető is ezt szorgalmazta, bár ő nem a vállalkozásfejlesztés, hanem – mint a párt felsőoktatás-politikai szóvivője – a helyi oktatás szemszögéből építette fel mondandóját. Szerinte a jelenlegi szolnoki vezetés legnagyobb hibája az, hogy még a város problémáit sem látja helyesen, hiszen a legnagyobb bajra, az elvándorlásra nem kínálnak gyógymódot. „80-ról 75 ezerre csökkent Szolnok lakossága az elvándorlás miatt, és attól félek, hogy ha nem teszünk valamit, akkor a következő választásig még ötezer fő megy majd el” – mondta. „Erre pedig nem gyógyír a kormányzati sikerpropaganda, a vízilabda-aréna átadása. Ez a városvezetésnek talán elég, de a városnak nem az.” Ő és az LMP a vidéki főiskolák megtartásával és erősítésével változtatna ezen.

Minden nagyon rossz, a sarkunkra kell állni

A későbbiekben ez a lakossági fórum is jól hozta az LMP kampányüzeneteit: amit a Fidesz csinál, az rossz, de az is rossz, amit a másik oldal csinált 2010 előtt, az egyetlen remény az LMP bejuttatása a parlamentbe, mert ők az a párt, amelyikben megbízhatnak a választók, hiszen már bebizonyították, hogy rövidtávú előnyökért nem adják fel az elveiket.

További képekért kattintson! Fotó: Nagy Attila - Origo

A széteső felsőoktatás mellett szó esett a multiknak kiszolgáltatott magyar munkásokról, „a falvakban egymás nyomorába zárt” szegényekről, a recsegő-ropogó, szabadpiaci kapitalista Európáról és az Orbán-kormány centralizált – tehát az LMP szerint hibás – munkahely-teremtési stratégiájáról is. Schiffer szerint attól, hogy Győrben vagy Kecskeméten az autómárkák összeszerelő üzemei munkát adnak párezer embernek, és ezekben a városokban nő az életszínvonal, még a törökszentmiklósi embereknek nem lesz jobb, hiszen nem tudnak odamenni.

A jelenlegi problémákra a politikusok egy hosszú és egy rövid távú megoldást kínáltak. A hosszú távú, hogy a választók április 6-án bejuttatják a parlamentbe az LMP-t, ők pedig 2018-ra kormányváltásra képes erővé fejlődnek. A rövidtávú pedig az, hogy az embereknek addig is meg kell tanulniuk kiállni az igazukért. „A régi szocialista-liberális vezetőket a nép sosem fogja visszaszavazni a hatalomba, a jobboldali oligarchák és a kiszolgáltatott magyar munkaerő mai rendszere sem kecsegtet sok jóval a többség számára.