Vágólapra másolva!
A jeruzsálemi székhelyű Jad Vasem Intézet képviselői nem tesznek eleget a Józsefvárosban épülő új emlékközpont, a Sorsok Háza meghívásának. 
Vágólapra másolva!

A meghívást visszautasító levelet Yossi Gevir elnöki főtanácsadó írta a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága Igazgatósága nevében Schmidt Máriának, a Sorsok Háza vezetőjének.

"A Jad Vasem nem vesz részt a Sorsok Háza projekt által szervezett összejöveteleken és tevékenységekben, mert a projekt szervezői következetesen és egyoldalúan a magyarországi zsidó közösség és a nemzetközi felek, köztük a Jad Vasem bármilyen valódi és érdemi részvétele nélkül fejlesztik a Múzeumot" – áll a Mazsihisz által közzétett levélben.

"A Jad Vasem elvárja továbbá, hogy intézményünk nevét semmilyen összefüggésben ne használják fel úgy, hogy abból a projektben való részvételre vagy annak támogatására lehessen következtetni.”

A jeruzsálemi Jad Vasem intézet a világ legnagyobb holokausztot kutató oktató- és emlékközpontja.

Korábban a Mazsihisz és több másik zsidó szervezet is úgy döntött, hogy nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain, illetve visszaadja az erre fordítható állami támogatást. Azért döntöttek így, mert nem értenek egyet a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállításával, a Sorsok Háza-projekt körülményeivel, valamit azzal, hogy a kijelentéseivel nagy vihart kavaró Szakály Sándor vezeti a Veritas kutatóintézetet.