2012-ben 861, tavaly 610 büntetőeljárás indult uzsorások ellen, jelentette be Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője. A politikus azt mondta, az elmúlt években szigorított törvényeknek köszönhető, hogy egyre több uzsorás kerül rács mögé.  - mondta a Fidesz szóvivője. Eszerint három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, sőt ha bűnszervezetben vagy üzletszerűen követik el, még hosszabb lehet a büntetés. 

Hoppál Péter közölte: míg a Gyurcsány-korszak vezetői eltűrték, hogy a szegények állandó félelemben éljenek, és így őket a bűnözők komolyabb következmények nélkül megnyomoríthatták, zsarolhatták és bántalmazhatták, ma már szigorú törvénymódosítások védik a nehéz sorsú embereket az uzsorásoktól.

Szerinte azok, akik ma különféle szlogeneket gyártanak a szegények megmentéséről, kormányon nem csak hogy tömegeket tettek munkanélkülivé és taszítottak nyomorba, de a kisujjukat sem mozdították, amikor az uzsora-bűncselekmények miatt ezek az emberek még nehezebb helyzetbe kerültek. Akkoriban, különösen Észak-Magyarországon, az uzsorások "diktálták az utca törvényét" - fogalmazott.