A Fidesz csak a jobbikosok témáit akarja, a fejüket nem

jobbik és fidesz, vona gábor és orbán viktor
Budapest, 2011. február 14. Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője (háttal) gárdamellényben reagál Orbán Viktor miniszterelnök (b2) beszédjére az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első plenáris ülésén. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Bár a Fideszben is vannak, akik aggódva figyelik a Jobbik erősödését, továbbra sem mennek neki keményen az ellenzéki pártnak. A Fidesz fő ellenfelének a baloldalt tartja, a Jobbiknak csak a témáit igyekszik elvenni.
Vágólapra másolva!

„A mi politikánk az, hogy a bűnözőknek a börtönben van a helyük” – ez a mondat a múlt héten több fideszes száját is elhagyta. A kormánypárti politikusok sajtótájékoztatóikon azt vették számba, hogy a kormány az elmúlt négy évben milyen törvénymódosításokat kezdeményezett a bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

Háromezerrel több bűnöző van rács mögött, mint a kormányváltás előtt – mondta például Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője. A kormánypárt másik szóvivője, Hoppál Péter azt részletezte: az Orbán Viktor által 2011-ben kezdeményezett büntetőtörvénykönyv-módosításnak köszönhetően egyre több uzsorás kerül bíróság elé és rács mögé. Ezenkívül a fideszesek felemlegették a háromcsapás-törvény elfogadását és a tényleges életfogytiglani alkotmányba foglalását is.

Orbán Viktor és Vona Gábor, a két politikus négyszemközti megbeszélése után Forrás: MTI/Beliczay László

Nem véletlen, hogy erről beszéltek a fideszesek. Március elején több közvélemény-kutató is azt mérte, hogy erősödött a Jobbik, amelynek egyik leghangsúlyosabb programpontja épp a büntetőpolitika szigorítása. A Fidesz most ezt az erősödést próbálja megállítani azzal, hogy a Jobbik szavazótáborának fontos témákról beszél.

Nincs célzott akció

A Fidesz nem csupán a témáinak átvételével próbálja kifogni a szelet a – felmérések szerint a teljes népesség körében 13-15 százalékon álló – Jobbik vitorlájából. Ezt a célt szolgálta az is, hogy a Fidesz újabb választási plakátján Orbán Viktor nemzeti színű háttér előtt szerepel. A kormánypárt mérései szerint ugyanis a Jobbik-szavazók egy része Orbánt karizmatikus vezetőnek tartja, és a trikolórral a háttérben talán inkább fogják a sajátjuknak érezni.

Orbán személyesen is üzent a jobbikosoknak. Március közepi pécsi látogatásán azt kérte: az emberek ne osszák meg az egyéni jelöltre és a listára adható szavazatukat. A Fideszben attól tartanak ugyanis, hogy egyes szimpatizánsaik azt gondolhatják, a kormánypárt előnye olyan nagy, hogy nyugodtan megoszthatják a két szavazatot a Fidesz és a Jobbik között.

A választásig hátralévő két hétben nem várható a kormánypárt részéről olyan célzott akció, amely kifejezetten a Jobbik ellen irányulna – állították a Fidesz stratégiáját ismerő források. „Az ellenfél a baloldalon van, a meccset ellenük kell megvívni” – fogalmazott az egyik vezető fideszes, aki szerint a Fidesz továbbra is tartja magát ahhoz a korábbi stratégiájához, hogy elsősorban a baloldali szövetséget támadják. Ez tetten érhető a fideszes politikusok megszólalásaiban is. A múlt héten megszaporodtak ugyan a Jobbik szavazótáborának szánt nyilatkozatok, a sajtótájékoztatók többsége továbbra is a baloldali szövetséggel, illetve annak vezetőivel foglalkozik.

A Fideszben ezt azzal magyarázták, hogy a baloldal potenciális támogatói még mindig többen vannak, mint amekkora a Jobbik tábora: az előbbi 1,5 millió, az utóbbi 850 ezer embert tesz ki. Magyarán hiába erősödött a Jobbik, nem tudta átvenni a vezető ellenzéki párt szerepét. A Fidesz arra számít, hogy a Jobbik nem fog egyéni mandátumot szerezni (vagy mindössze egy-kettőt), így az ellenzéki pártnak körülbelül 15-20 tagú parlamenti frakciója lehet. Ez pedig a 199 fős Országgyűlésben kisebb arányú képviseletet eredményez, mint amekkora a párt jelenlegi támogatottsága.

Aggasztó az arculatváltás

A Simon-ügyhöz hasonló sztorit a Fidesz várhatóan nem fog előásni a Jobbikról, több vezető kormánypolitikus mégis arra panaszkodott az Origónak, hogy a 2010-es kampánytól eltérően a média sem foglalkozik most annyit a Jobbik számára kínos ügyekkel. Négy évvel ezelőtt több ilyen is volt a párt körül: a korábbi szóvivőről, Király Andrásról kiderült, hogy részt vett a kanadai melegfelvonuláson, Szávay Istvánról, a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetőjéről pedig péniszpumpás képek jelentek meg. „Ezeket az emberek elfelejtették, szélcsend van a párt körül” – fogalmazott az egyik fideszes vezető, aki megjegyezte, hogy ő maga aggasztónak tartja a Jobbik átpozicionálását. Szerinte ez csak a felszín, és a párt valójában nem változott meg.

Orbán hallgatja Vona felszólalását az Országgyűlés alakuló ülésén Forrás: MTI/Beliczay László

A Jobbikban nyugodtak, és nem tartanak számukra kínos ügyek kirobbanásától. A párt egyik képviselője az Origónak azt mondta: egyre kevésbé tartja úgy, hogy a Fidesz nyílt offenzívát indítana a Jobbik ellen a választásig hátralévő időben. Egyrészt a Jobbik 2010-zel szemben már parlamenti párt, és szerinte így kockázatosabbá vált támadni. Másrészt egyre kevesebb idő van a kampányig, így szerinte egy Simon Gáboréhoz hasonló ügynek – ha lenne is ilyen – már nem igazán lenne kifutása.

(Közreműködött Fabók Bálint.)