Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés engedélyezte szerdai ülésén, hogy az állam vegye meg a Főgáz kisebbségi tulajdonrészét a jelenlegi tulajdonos RWE-től. A döntést zárt ülésen hozták meg, a határozatot később teszik közzé. A baloldali ellenzék tiltakozik, a Jobbik üdvözölte a szavazás eredményét.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén felhatalmazást adott arra, hogy a MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-é legyen az RWE társaság kisebbségi (49,83 százalékos) Főgáz-tulajdona. A képviselők erről zárt ülésen döntöttek, a nyilvános határozat szövege két héten belül válik megismerhetővé. A Főgáz többi részvénye a főváros tulajdonában van.

Az MSZP szerint a főváros vagyonának legértékesebb gyöngyszemét veszíti el, erről Horváth Csaba frakcióvezető beszélt az ülés előtt. Közölte: míg a korábbi városvezetés 100-130 milliárd forintért sem volt hajlandó értékesíteni a főváros Főgázban lévő tulajdonrészét, addig most az állam kevesebb mint 50 milliárd forintért veheti át azt.

"A ketrec rázza a majmot és nem fordítva" - fogalmazott, arra utalva, hogy a kormány a Magyar Közlönyben azt megelőzően tájékoztatott a vásárlásról, hogy az eladásról a tulajdonos nevében a Fővárosi Közgyűlés nyilatkozott volna.

Az Együtt-PM szerint az ország egyik legátláthatatlanabb cégéhez kerülhet a főváros Főgázban lévő tulajdonrésze, ha azt az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vásárolja meg, erről szintén a rendkívüli közgyűlés előtt beszélt Somfai Ágnes, az ellenzéki párt budapesti képviselője. Hozzátette: 2010-2012 között a lakossági energiaárak 20 százalékkal emelkedtek. A leginkább, 40 százalékkal a legszegényebbek terhei nőttek, míg a leggazdagabbaknak 5 százalékkal kevesebbet kell fizetniük, mondta.

A Demokratikus Koalíció közleményében az áll: Orbán mohósága nem ismer határt, legújabb terve, hogy kiforgatja a Fővárosi Önkormányzatot a legértékesebb vagyonából. "A Fővárosi Gázművek a város aranytartaléka, olyan jól működő cég, amely a hatékony működése révén jelentős osztalékot fizet a városnak. Az elmúlt 15 évben több mint 50 milliárd forintot". "Most erre vetett szemet Orbán és klientúrája. Tarlós István pedig szó nélkül tűri, hogy a város iskolái, kórházai, a Városliget után ezt is vegye-vigye a maffia állam", írták.

A Jobbik üdvözli a döntést, mondta Losonczy Pál, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője. A párt "minden olyan kezdeményezést üdvözöl, amely az elherdált állami vagyon visszaszerzésére vonatkozik", hangsúlyozta a politikus. Hangsúlyozta: a korábbi városvezetés a lakosság kárára privatizálta a főváros stratégiai vállalatait. Losonczy Pál szerint ennek következtében az emberek megtakarításait felemésztették a sárgacsekkek.

A közgyűlés ezután a március 31-i Főgáz-közgyűlést érintő döntéseket hozott, a tulajdonosváltozásból adódó alapszabály módosításról, és az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok választásáról. Az erről szóló vitában Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztőként úgy fogalmazott, végre nemzeti tulajdonba kerülhet a Főgáz kisebbségi tulajdoni hányada, amivel egy a külföldi tulajdonossal folytatott hosszú jogértelmezési vita végére is pont kerül.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. decemberben írta alá a Főgáz Zrt. addig német tulajdonban lévő 49,83 százalékos részvénypakettjének megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést. A Főgáz 50 százalék + 1 darab "A" sorozatú részvénycsomagja, illetve 1 darab "B" sorozatú részvénye a fővárosi önkormányzat tulajdonában van. A Fővárosi Közgyűlés január 29-i zárt ülésén mondott le a Főgáz-részvények elővásárlási jogáról. A Magyar Közlöny keddi számában megjelentek szerint az MVM a főváros Főgázban meglévő többségi tulajdoni hányadát is meg kívánja vásárolni, erről azonban szerdán még nem tárgyalt a Fővárosi Közgyűlés.