Tárki: A Jobbik beérte a baloldalt

Tiszavasvári, Jobbik, választások, kampány
Vágólapra másolva!
A Tárki szerint a Fidesz 51 százalékot kapna, a baloldali összefogás 21-et, a Jobbik 20-at, és az LMP is bekerülhet a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP biztos előnyét mutatta ki a Tárki a három héttel a választás előtt végzett felmérésében. A felmérés szerint a választók 43 százaléka szeretné, ha maradna a kormány, 36 százaléka viszont kormányváltást kíván.

A teljes népesség 38 százaléka támogatja a Fidesz-KDNP-t, míg az MSZP-Együtt-PM-DK-Liberálisok 16 százalékon, a Jobbik 15, az LMP pedig 4 százalékon áll. A felmérést március 12. és 19. között végezték, a választási helyzetet szimuláló borítékos módszerrel. Egyéb pártra a megkérdezettek 2 százaléka szavazna, 19 százalék viszont egyik pártot sem választaná, 6 százalék pedig nem válaszoltak a kérdésre.

Vona Gábor kampánya Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 51 százalékot kapna, a baloldali összefogásnak 21 százalékos, a Jobbiknak 20 százalékos, az LMP-nek pedig 6 százalékos támogatottsága van.

Választási részvételét a megkérdezettek 54 százaléka ígéri biztosra. A Tárki szerint az alacsonyabb részvétel a jobboldali pártoknak kedvez, mert az ő bázisuk a legelkötelezettebb. Az alacsonyabb aktivitás kedvezőtlen az LMP számára, amelynek ezen a parlamenti bejutása múlhat.