Mire lehet elég a Jobbik 20 százaléka?

jobbik mire lehet elég 20 százalék
A Jobbik demonstrációja Kesznyétenen, 2012. március 11-én
Vágólapra másolva!
Bár a Tárki legutóbbi felmérése szerint a Jobbik már szinte teljesen beérte a baloldali szövetséget, a pártban ennek nem igazán örülhetnek. Hiába van 20 százalékos támogatottságuk, várhatóan ennél jóval kevesebb helyük lesz a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Újabb jó hírt kapott ezen a héten a Jobbik. A Tárki legutóbbi felmérése szerint a biztos pártválasztók 20 százaléka támogatja a Jobbikot, amivel a párt majdnem utolérte a baloldali összefogást.

Nem örülhetnek azonban felhőtlenül ennek a párt vezetői. A választási rendszer sajátosságai miatt ugyanis valószínűleg a támogatottsági arányukhoz képest jóval alacsonyabb lesz a parlamenti mandátumarányuk.

László Róbert, a Political Capital választási szakértőjének számításai szerint a Jobbik nagyjából húsz képviselőt küldhet majd a 199 fős országgyűlésbe, ami nem lesz arányban a párt országos támogatottságának mértékével. Ez azért lehetséges, mert a megnövelt választókerületek és az egyéni mandátumok nagyobb szerepe nem kedvez a kis és közepes pártoknak. László Róbert bár nem számít jobbikos egyéni győzelemre, nem tartja kizártnak, hogy egy-két észak-magyarországi körzetben mégis befuthat a jelöltjük.

Talán Vona Gábor?

A Jobbik számára kedvező terep például Gyöngyös vagy Tiszavasvári választókerülete, bár László szerint ezekben is kevés az esély a győzelemre. Utóbbihoz tartozik már a környező kistelepülések mellett Nyíregyháza egy része is, ahol a Jobbik kevésbé népszerű. A gyöngyösi körzet összesen 56 települést fed le, amelyek elég változó szociológiai karakterűek (Gyöngyöspatától Szilvásváradig), így nem annyira Vona Gábor, mint a fideszes Horváth László számít esélyesnek. (Erről a választókerületről szóló riportunkat itt találja.)

A Jobbikot 20 százalékra mérő Tárki szerint a baloldali összefogás 21, a Fidesz 51, az LMP 6 százalékon áll, miközben a megkérdezettek 54 százaléka ígérte biztosra, hogy részt vesz a választásokon. Ha ezeket az adatokat futtatjuk le a Political Capital mandátumkalkulátorán, akkor az látszik, hogy a Fidesz nyerné az összes egyéni képviselőhelyet, a Jobbiknak pedig 22 listás mandátum jutna. Ez azonban csak durva becslés, mert a részvételi arány növekedése és a határon túli szavazatok módosíthatják a képet.

A Fideszből származó információnk szerint a párt a saját belső mérései alapján arra számít, hogy a 106 egyéni mandátum közül 78–102-t nyerhetnek meg. Úgy kalkulálnak, hogy a Jobbik egyetlen egyéni körzetben sem győz, így abban sem, amelyben Vona Gábor indul. Számításaik szerint a baloldali összefogás legkevesebb 4, és legfeljebb 30 körzetet szerezhet meg.

A Jobbik máshogy számol

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója azt mondja, tévesek ezek a számítások. Szerinte húsznál biztosan több mandátumuk lesz a parlamentben, és az egyéni körzetekben is komoly meglepetést vár. Szabó arról nem beszélt, hogy konkrétan mely körzetekben számítanak sikerre, de szerinte a párt belső mérései napról napra jobb eredményeket mutatnak, és a Jobbik folyamatosan erősödik.

Megkerestük Gyüre Csabát is, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 2-es számú választókörzetben indul a Jobbik színeiben. Itt található Tiszavasvári is, ahol a párt 2010-ben a legjobb eredményét érte el. A képviselőjelölt szerint közte és a fideszes Vinnai Győző közt dől majd el a választás, és bízik benne, hogy a közvélemény-kutatók alulmérik a párt támogatottságát.