Versenyautót épített Orbán, és most kér még négy évet

békemenet, fidesz, orbán viktor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor most alig beszélt elvtársakról, viszont hosszan fejtegette, hogy mennyire fontos megvédeni az országot az ellenséges külföldi erőktől. A Jobbik nevét ugyan egyszer sem ejtette ki, de a Hősök terén elmondott beszéde részben róluk szólt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktornak könnyű dolga volt. Két erőtlen szónoklat után lépett színpadra szombat délután a Hősök terén, a Békemenet végén tartott Fidesz-gyűlésen. Először Joseph Daul, az Európai Néppárt francia elnöke mondott beszédet, amit még le is kellett fordítani, utána pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke következett egy hivatalos fordulatokkal teli szónoklattal. (A nap eseményeiről, a szónokról itt, a fellépő zenészekről itt olvashat. Képeket itt, videókat itt talál)

A hatalmas üdvrivalgással fogadott Orbán ezután egyből rátért a lényegre. “Véget ért hát kormányzásunk négy esztendeje. Úgy reméljük, az első négy esztendeje ért véget” – mondta a kormányfő, majd hozzátette: “Azért jöttünk ma ide, hogy elmondjuk egymásnak, elmondjuk az országnak és a világnak, hogy még négy évet kérünk. Még négy évet.”

Orbán Viktor színpadra lép Fotó: Szabó András - Origo

A kormányzás elején szerinte az ország egy döcögő jármű volt, de mostanra versenyautó lett belőle. Szerinte sikerült visszaszerezni az ország önbecsülését, és nagyszerű jövő előtt áll.

"Igazán nagy tettek várnak ránk"

Orbán burkoltan visszautalt a saját politikai karrierjének kezdetére is. 1989 júniusában a Hősök terén, Nagy Imre és társainak újratemetésekor mondta el híres, demokráciát követelő beszédét. Most azt mondta, “ezen a téren kezdődött Magyarország felszabadítása”.

Orbán beszédének ismét része volt egy olyan Magyarország leírása, amely szemben áll az ellenséges külföldi erőkkel. Megint emlegetett birodalmi bürokratákat, pénzvilági hatalmasokat, akikkel szemben szerinte Magyarországnak sikerült győznie. Az országnak erre az időszakára szerinte úgy fognak emlékezni a történelemírók, mint amikor a magyarok “kiszabadították magukat a Nemzetközi Valutaalap segítő öleléséből”, és “farkasszemet nézve a fél világgal, saját nemzeti alkotmányt alapítottak”.

Orbán eddig emlékezetes módon csak annyit mondott a következő négy évre szóló programjáról, hogy “folytatjuk”, és most sem bonyolódott ennél komolyabb részletekbe. Olyan általánosságokat mondott csak, hogy az “igazán nagy tettek most várnak ránk”, mert most kell megépíteni a “mindenkinek munkát adó magyar gazdaságot”, és “most lehet végleg biztonságba helyezni a magyar földet”.

"Csak a Fidesz"

Az alig több mint negyedórás beszéd fele a jövő vasárnapi választásról szólt. “A csillagok jól állnak, és szépen vannak elrendezve. Mi vagyunk az esélyesei a választásnak, de az esélyesség még nem győzelem. Emlékezzetek 2002-re” – adott óvatos helyzetértékelést, majd mindenkit felszólított arra, hogy a következő nyolc napot töltse kemény munkával.

Orbán a szavazáshoz azt az útmutatót adta, hogy nem szabad megosztani az egyéni választókerületi és a listás szavazatokat. “Aki megosztja a szavazatát, az egységet bont. Aki egységet bont, az hazardíroz” – mondta, hozzátéve: “Egy a tábor, egy a zászló. Csak a Fidesz.”

A Békemenet végén volt a Fidesz-gyűlés Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Bár Orbán egyetlenegyszer sem említette néven a Jobbikot, ez az intelem nyilvánvalóan nekik szólt. Nem valószínű ugyanis, hogy lenne olyan szavazó, aki megosztaná a szavazatait a Fidesz és a baloldal között, a kormányfő tehát inkább attól tart, hogy a pártja támogatói esetleg a Jobbikra adnák az egyik voksukat.

Feltűnő volt az is, hogy Orbán a korábbi beszédeihez képest kevesebbet szidta a baloldalt (bár most is emlegetett elvtársakat, amire aztán a közönség pfujolni kezdett). Helyette hosszan beszélt arról, hogy milyen jó érzés magyarnak lenni, és hogy mennyire fontos megvédeni Magyarországot a szerinte ellenséges külső erőktől. “Magyarországot magyar országnak tartjuk meg” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy magyarnak lenni azt jelenti, hogy lehet, hogy “soha sem vagy elégedett a kormányoddal, de ha kell, mindig kiállsz érte”, mert különben az ország idegen befolyás alá kerül.

A Fidesz jól áll

A felmérések szerint a Fidesz magabiztosan vezet, a nagy nehezen összehozott baloldali összefogásnak pedig meg sem sikerült közelíteni őket. A Tárki legfrissebb felmérése szerint a pártválasztók (tehát azok, akik eldöntötték, hogy szavaznak valamelyik politikai erőre) körében a Fidesz–KDNP 51 százalékon áll, míg a magukat Kormányváltóknak hívó baloldali összefogás 21 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Orbán eddig elég óvatosan nyilatkozott a Jobbikról. Egy pécsi kampányrendezvényen már felszólította egyszer a híveit, hogy nehogy megosszák az egyéni és listás szavazataikat. Egy friss a szombati Magyar Hírlapban megjelent interjúban pedig közölte, hogy “Azt gondolni, hogy ez az elégedetlenség mindig csak a baloldalon keresztül fejeződhet ki, nagy félreértés. Ugyanis megjelent egy jobboldali radikális erő, amely nagyobb hitelességgel képes – más logikával és más alapokon – megfogalmazni a velünk szembeni elégedetlenséget.”