Kövérék leszedették a Néprajzi Múzeum molinóját

Vágólapra másolva!
A vörös drapériával borított épület oszlopai nem illettek az új Kossuth térhez.
Vágólapra másolva!

Nem tetszett Kövér László házelnöknek és a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottságnak a Néprajzi Múzeum elé kifüggesztett molinó, ezért leszedették az épület homlokzatára kihelyezett kiállításreklámot – írja az Index.

A Néprajzi Múzeum március elején sajtóközleményben jelentette, hogy mint intézmény stílusváltásra készül, és az új stílust új arculati elemekkel is igyekszik megmutatni. A múzeum négy fontos szót kiemelő vörös drapériával borította az épület oszlopait, és többek között egy velocipéden ülő hipszterlány, valamint egy ücsörgő drótostót képeivel díszített molinókat helyezett ki a homlokzatra, hogy – a Dívány.hu cikke szerint – a Kossuth tér szürkeségében ne legyen összekeverhető egy kormányhivatallal.

A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsága szerint a reklám színvilága, stílusa nem illik a Kossuth tér egységes arculatához, és a környezet történelmi műemléki megjelenéséhez. A bizottság ezért március 19-én hozott határozatában megtiltotta a múzeumnak a molinók kihelyezését. A Néprajzi Múzeum a múlt héten kapta meg a határozatot, hétfőn pedig már le is csupaszították az épületet.

Kemecsi Lajos főigazgató az Index kérdésére azt mondta: a múzeum nem tehetett mást, a Kossuth tér arculati ügyeiben fellebbezés nélküli határozatokkal dönthet a bizottság. Ennek ellenére megkeresték a bizottságot, hogy a jövőt illetően megpróbáljanak egy mindkét fél számára elfogadható együttműködést kialakítani.

A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság januárban kezdte meg működését. Kövér László mellett Halász János államtitkár, Such György, Szakály Sándor és Wachsler Tamás a tagjai.