Amitől Vona Gábor sírva fakad

Vona Gábor, Jobbik, fórum, Orosháza
Vágólapra másolva!
Vona Gábor szerint a Fidesz és az MSZP már tervezi a nagykoalíciót a Jobbiktól való rettegésében. Orosházi fórumán kiderült, hogy Törökországban akkora sztár, mint Cristiano Ronaldo, a standupja viszont még nem annyira kiforrott, mint Gyurcsány Ferencé. Mindenesetre úgy tud nem beszélni az MSZP-ről és a Fideszről, hogy szinte folyamatosan róluk beszél.
Vágólapra másolva!

Vagy félórája várakozott két Gárda-egyenruhás, kezében árpádsávos zászlókkal, az orosházi Petőfi Művelődési Központba vezető lépcsők tetején. „Nem szimpatikusak ezek az emberek” – ismételte el kétszer is egy feléjük közeledő férfi, majd a mosolyából kiderült, hogy csak csipkelődött, már nyújtotta is kezét az egyikük felé. „Sziasztok, tartsátok keményen” – üdvözölte őket egy másik érkező, mielőtt belépett volna a művház ajtaján. „Anyu, hadd menjek el a barátnőmhöz pizsamapartira” – egy nyolc év körüli kislány ezt már nem nekik szánta, csak a gárdisták közelében álló anyukáját fűzte, és jövő hétfőre végül kapott is kimenőt.

Gárdista egyenruhás férfi várja a Jobbik fórumára érkezőket Orosházán. Kattintson a képre a fotógalériáért! Fotó: Mudra László - Origo

Bár a Jobbik megszelídült kampányában lassan már egy pizsamapartit is jobban el tudok képzelni, mint gárdistákat, egyelőre csak az utóbbiak várták Vona Gábort, hogy megérkezzen a Jobbik orosházi fórumára. A művelődési ház 400 fős körüli terme szinte teljesen megtelt Vona érkezésére, akit Pörzse Sándor is elkísért, hogy a helyi jelöltért, Jámbor Nándorért kampányoljanak.

A gyűlés Pörzse Sándor felvezetőjével indult, aki rögtön egy erős túlzással kezdett, és nagyotmondásait a fórum végéig adagolta. A legelvetemültebb közvélemény-kutató szerint is a Jobbik feljött a második helyre – fordította le például vélhetően azt, hogy a Tárki már csak egy százalékpontos előnyt becsült a baloldali összefogásnak. A 4K!-ról választáson induló pártként beszélt, Kuncze Gáborról pedig azt mondta, hogy nem engedte vissza Wass Albertet Magyarországra (Pörzse vélhetően ezt arra alapozta, hogy az USA-ban élő Wass 1996-ban levélben kérte az akkori belügyminisztertől, hogy kapjon magyar állampolgárságot, de csak ideiglenes állampolgársági bizonyítványt kapott).

Melankolikus hangulat és zöld ufók

Jámbor Nándor rövid bemutatkozása után Vona következett, akinek a mintegy 40 perces beszédét skizofrén állapot alapozta meg. Ahogy a közelmúltban rendszeresen, a fórum előtti sajtótájékoztatón is megismételte, hogy a kampányban nem foglalkoznak más pártokkal, nem mocskolódnak, csak a saját programjuk bemutatása a céljuk, ehhez képest a beszéde első fele szinte teljesen, a második fele részben azzal telt, hogy felváltva ostorozta az Fideszt és az MSZP-t. „Nem állunk be a sárdobálók közé” – jelentette ki a fórumon is, amikor kifejtette, hogy ez azért is van, mert a Fidesz és az MSZP kampánya szánalmas és dedós.

Vona Gábor az orosházi fórumon – Még több kép kattintás után. Fotó: Mudra László - Origo

Bár Vona használt olyan erősebb jelzőket az elmúlt 24 évre, hogy „kudarcsorozat volt”, „Magyarországon semmi sincs rendben”, vagy, hogy Orbán Viktor hazudott, a Fidesz pedig lop, de így is túl finom volt ahhoz, hogy feltüzelje közönségét. A közönségen csak Pörzse gyurcsányozásakor látszódott, hogy a hangzatosabb, harciasabb kijelentésekért lelkesednek. Az kétségtelenül így is látszódott, hogy Vona jobb szónok. Többször próbálkozott standupszerű poénokkal is, amelyek ha nem is voltak kínosak, de frappánsak vagy átütők sem, volt, hogy a melankolikus közönség lényegében néma csöndben fogadta őket.

Arra, hogy Vona nem igazán találta el a hangsúlyokat, jó példa, hogy a legfontosabb programpontnak nevezett munkahelyteremtésről alig beszélt pár percet. A „cigány–magyar együttélésről” szóló rész pedig lényegében egy hosszabb magyarázkodás volt arról, hogy ők nem rasszisták. Vona ezt egy elnyújtott hasonlattal igyekezett érzékeltetni, amely szerint nála csak a tisztesség számít, a külsőségek annyira nem érdeklik, hogy akár zöld, nyolclábú ufók is jöhetnének vendégmunkásnak.

Együtt sírás Pörzse Sándorral

A leghosszabban talán az egyre több külföldön dolgozó magyarról beszélt, akikről előbb azt mondta, hogy ötszázezren vannak, nagyobb részben nem kalandvágyból, hanem szomorúan távoznak, és azért mennek, hogy diplomával, majd tisztességes szaktudással mosogassanak és utcát söpörjenek. Később pedig már elismerte, hogy nem is lehet tudni a pontos számukat, csak azt, hogy százezrekben mérhetők. Ennél a résznél mondta el azt is, hogy Pörzse Sándorral együtt elsírta magát, amikor egy szentesi fórum után odament hozzájuk egy kislány, aki arra kérte sírva, hogy hozza haza az Írországban dolgozó apját.

Vona ismertette pár bennfentes információját is a két rivális pártról, amelyről nem szokott beszélni. Úgy tudja, a Fidesz és az MSZP annyira retteg a Jobbiktól, hogy „nem vezetői, de közép- és alsószinten” egyre többször előkerül, hogy összefogjanak ellene, nagykoalíciót alkossanak egymással. Vona azt mondta, ha így összeállnának az MSZP és a Fidesz képviselői, akkor a Hit Gyülekezete lenne az anyakönyvvezető.

Nagyjából négyszázan jöhettek el. Kattintson a képre, és nézzen meg még több fotót a fórumról! Fotó: Mudra László - Origo

Az is kiderült, hogy a magyarokat hiszékenyeknek és feledékenyeknek tartja. Előbbiek a Fidesz szavazói, mert hajlamosak elhinni, amit a híradóban hallanak. Vona viccesen megjegyezte, hogy a híradóban olyan kormánypropaganda megy, hogy még ők is elbizonytalanodnak, hogy szükség van-e Jobbikra egyáltalán. Az MSZP a feledékenyekre épít, mert szerinte a magyarok hajlamosak arra, hogy elfelejtsék azt, ami történt a kormányzásuk alatt.

A fórum végén ismét Pörzse Sándor kapott szót, aki még egy kis bulvárt is bevetett Vonáért. Megtudtuk, hogy Bors Vonát választotta a legsármosabb magyar politikusnak, hogy Vona és a kisfia is Real Madrid-drukker, és hogy a felesége egyszer nem akarta engedni, hogy kisfia Real-meccset nézzen. Az is kiderült, hogy Vona szereti a zombis filmeket, és jó nagy rendet tart a Jobbikban. Pörzse még arról is beszélt, hogy Vona törökországi látogatásán akkor sem lett volna nagyobb cirkusz, ha Cristiano Ronaldo lett volna kint.