150 méteren belül ki ne ejtse egy párt nevét vasárnap!

Vágólapra másolva!
Az új szabályok szerint a választás napján nincs kampánycsend, de a szavazókörök körül 150 méteres körzetben tilos mindenkinek kampányolnia. Mivel a törvény szűkszavúan fogalmaz erről a 150 méteres szabályról, a Nemzeti Választási Bizottság hét pontban próbálta tisztázni, hogyan kell értelmezni ezt a szabályt. Az NVB szerint például pártlogós jármű áthaladhat a körzeten, de ha megáll, az már kampánycsendsértés. A tiltott zónában nem lehet egy párt mellett agitálni sem, és az is törvénytelen, ha valaki úgy kampányol, hogy behallatszik a 150 méteren belülre.
Vágólapra másolva!

Hétpontos iránymutatást fogadott el egyhangúan a vasárnapra érvényes közterületi kampánytilalom szabályainak értelmezéséről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

Az iránymutatás kiadására azért van szükség, mert általános kampánycsend ugyan nem lesz április 6-án, de az új választási törvény azt írja elő, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. Az NVB szerdán megpróbálta tisztázni, mit is jelent ez a "relatív kampánytilalomnak" nevezett 150 méteres szabály.

1. A korábban jogszerűen elhelyezett plakátokat például nem kell eltávolítani 150 méteren belül, a jogszerűtlenül elhelyezett plakátokat viszont igen. Vagyis ha valaki szombaton ragasztott ki plakátokat az iskolával szemben, azok maradhatnak.

2. Megsérti a kampánytilalmat, ha valaki a 150 méteres körzeten kívül úgy kampányol, hogy az a körzeten belül hallható, illetve látható. Az NVB ezzel a "bekiabáló" kampányolásról (például az aktivisták megafonba beszélnek) mondta ki, hogy szerinte jogszerűtlen.

3. Nem kampánycsendsértés, ha a jelöltet vagy pártot népszerűsítő plakáttal ellátott jármű a szavazás napján keresztülhalad a 150 méteres körzeten. Az azonban jogsértő, ha az ilyen "felmatricázott" jármű várakozik a "tiltott" területen, esetleg az áthaladása "folyamatos vagy rendszeres". A jogértelmezés nem vonatkozik a közösségi közlekedés és a kötöttpályás közlekedés járműveire. Vagyis a politikusokkal felplakátozott buszokról és villamosokról sem kell leszedni a plakátokat.

4. Az NVB szerint a relatív kampánytilalom szabálya megköveteli, hogy a választási szervek tagjai a szavazás napján 150 méteren belül ne viseljenek ruházatukon jelöltet, jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat, és ne viseljenek jelölőszervezethez köthető ruházatot (egyenruhát) a választási szervek hivatalos helyiségeiben, így különösen a szavazóhelyiségben.

5. A választási szerveknek a választójog gyakorlásával, a választási eljárási cselekményekkel kapcsolatos információközlése nem kampánytevékenység. Nem kampánytevékenység az sem, ha a szavazókörben kiteszik a nemzeti zászlót és címert.

6. Az iránymutatás egyértelművé teszi, hogy a 150 méteres körzeten belüli kampánytilalom általánosan vonatkozik valamennyi választási eljárásra. Az európai parlamenti választás kampánya április 5-én kezdődik, de az NVB szerint EP-kampányt sem lehet folytatni a 150 méteren belül.

7. A külföldi állam közterülete nem tartozik a magyar joghatóság alá, eígy külföldön nem létezik a 150 méteres szabály. Csak a külképviselet épületére vagy az általa biztosított egyéb helyiségnél kell figyelembe venni a 150 métert.