Hallottak már szocialista viccet? Kósa Lajos szívesen elmond egyet. És fideszest? Akkor Mesterházy Attila az ön embere! A legtöbb politikus nemcsak mozgósít a választási kampányban, többen ennél sokkal többre vállalkoznak. Vajon Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor vagy Mesterházy Attila a legnagyobb mókamester? A cikk végén szavazhat!

 

„Lerobbant, döcögő és defektes járgányból üzembiztos, gyors és merész versenyautót építettünk”

„Hát, kérem, a versenyautót, és különösen a Forma-1-es versenyautót azt én is szeretem. Tudják, miért? Mert az kormányváltós”

Az előző két mondatot nem egy stand up comedyből idéztük, ezt Magyarország két legbefolyásosabb pártszövetségének miniszterelnök-jelöltjei mondták. Versenyautóhoz Orbán Viktor hasonlította kormánya teljesítményét a Fidesz szombati nagygyűlésén, a kormányváltós poént pedig Mesterházy Attila sütötte el egy napra rá, a Kormányváltás pártjainak választási gyűlésén.

Mesterházy riposztja csak a jéghegy csúcsa, a február óta zajló kampányban lépten-nyomon előfordultak fárasztó szóviccek, humorosnak szánt beszólások, meghökkentő szóképek. Összeszedtük a legjobbakat. Vajon ki a nagyobb szómágus, Gyurcsány Ferenc vagy Vona Gábor?

Tarlós István

„Szükségük van minden körülmények között (...) egy szép nagy és fényes ülepre, amit kinyalhatnak. Akkor vannak biztonságban, ha egy ilyet látnak maguk előtt, és úgy érzik, ha ezt megfelelő csapásszámmal nyalogatják, akkor minden rendben van"

Ezt a budapesti főpolgármester egy csepeli lakossági fórumon mondta. Szerinte a baloldalon is vannak becsületes emberek, de a meghatározó személyiségeiknek megfelelési kényszere van külföldi elvárások iránt.

Bajnai Gordon

„Gyerekkoromban én is gyakran álmodoztam arról, hogy lesz egy Disneyland a kert végében, de az nem jutott eszembe, hogy közpénzből csináltassam meg”

Ezt a viccet Bajnai egy XI. kerületi lakossági fórumon mondta még március elején, amikor arról beszélt, hogy Felcsút lett Orbán Viktor Disneylandje.

Bajnai Gordon pártja egyéves születésnapján a Dürer RendezvényházbanForrás: MTI/Beliczay László

A Bajnai-fórumok állandóan visszatérő megjegyzése azonban nem ez, hanem az a tanács, amit Bajnai a szerinte megfélemlített szavazóknak szokott adni. Mi már legalább háromszor hallottuk tőle:

„Ha félnek, megteszik-e akár azt, hogy felvesznek egy narancssárga pólót, kitűznek egy I love Fidesz jelvényt, tesznek egy narancsot a zsebükbe, bemennek a szavazófülkébe, behúzzák a függönyt, előveszik a tollat és odateszik az ikszet, ahová kell?”

Kósa Lajos

A Fidesz ügyvezető elnökével, Debrecen polgármesterével a Hír24 közölt egy interjút márciusban, amelyben Kósa állatokhoz hasonlít politikusokat. Orbán Viktorról például a következőket mondja:

„A szó nemes értelmében vett szürke magyar bika, az a jó másfél tonnás, kétméteres szarvterpesztésű. Hihetetlenül stabil. Ha csak áll a pusztán, már abban olyan erő lakozik, hogy messziről látni, itt nincs apelláta. Ráadásul nyugodt, nem valami másfél éves, összevissza szaladgáló”.

Kósa LajosForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kósa szerint amúgy a politikai hangulatot a legjobban azzal lehet lemérni, hogy milyen viccek vannak a flaszteron. Ezt a TV2 Mokka című műsorában mondta április 1-jén, amikor a Simon-ügyről mesélt, majd el is mondott gyorsan egy MSZP-s viccet a műsorvezetőnek. 

„Két MSZP-s beszélget.

- Hogy vagy?

- Hát, köszi, megvagyok, és te?

- Hát, engem még keresnek… Érti?”

Kuncze Gábor

Az egykori SZDSZ-elnök Kuncze a Kormányváltás jelöltjeként indul a választáson, százhalombattai lakossági fórumán pedig szóba került az iskolások számára újonnan bevezetett etika és erkölcstanóra. Erről Kunczénak a saját erkölcsei jutottak az eszébe.

„Nekem hétéves koromban semmi bajom nem volt az erkölcseimmel, a problémák később következtek.”

Vona Gábor

Jöjjön egy igazi nagyágyú. A Jobbik elnöke a többiekhez képest gyakrabban szokta szóviccekkel vagy humorosnak szánt megjegyezésekkel kényeztetni a hallgatóságát. Kezdjük egy könnyedebb szóképpel, amelyben MacGyvert csinál a miniszterelnökből. Egy szegedi lakossági fórumon hangzott el kedden:

„Híradót nézni a politikai perverzió határait súrolja. A híradó ugyanis két részből áll. A híradó első része horrorfilm: katasztrófa, baleset, haláleset, tragédia. Már-már úgy néz ki, az egész világ elveszett, de akkor jön a híradó második fele és a magyar MacGyver, Orbán Viktor, aki megmenti nemcsak Magyarországot, de az egész világot, az egész világnak irányt mutat.”

Vona Gábor legjobbjai közé azonban a szóviccei tartoznak. Márciusban például a következő képet tette ki a Facebookjára:

Vona örökzöldje azonban az a szóvicc, amit már 2010-ben is elmondott párszor, de idén is előkerült, legutóbb szintén a Facebookjára posztolta ki.

„Április 6. után felelősségre von a Gábor”

Kövér László

A házelnök láthatóan kedveli a kutyás hasonlatokat, a 90-es években mondott és azóta idézett örökzöldje („kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna”) után egy hétfői lakossági fórumán azt is megtudhattuk, hogy a kutyák semmilyen módon nem tudják befogadni a baloldali politikus programját.

“Ha a kormányváltó összefogás alkotta öt politikai erőnek külön-külön vett programját összeraknánk, és beadnánk egy kutyának, megdöglene tőle”

Mesterházy Attila

A Kormányváltás miniszterelnök-jelöltje az Origónak maga ismerte el, hogy beszéde néha stand up comedyvé válik. Ez épp a Kormányváltás hétvégi választási nagygyűlésén volt a legnyilvánvalóbb, ahol Mesterházy több poént is elsütött.

„Úgy hívják őket, hogy CÖF. Tudják, azért CÖF, mert Civilbe Öltözött Fideszesek” – mondta például a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórumról.

„Valószínűleg a miniszterelnök jele az óvodában nyúl lehetett” – mondta ugyanott arról, hogy Orbán nem fogadta el a kihívását a miniszterelnök-jelölti vitára.

Mesterházy a viccmesélést sem veti meg, egy Békés megyei lakossági fórumán ezzel szórakoztatta a hallgatóságát:

Hazugság, hogy Magyarország jobban teljesít. A paraszt bácsitól például kérdezi a fideszes aktivista, hogy a baloldal nyolc éve alatt, vagy a jobboldal négy éve alatt élt jobban. "A baloldal nyolc éve alatt" – válaszolja, amivel nem elégedett a fideszes. "Hány nadrágja volt abban a nyolc évben?", "Kettő" – válaszolta a bácsi, "most pedig egy". A fideszes tovább erősködik: "És miből volt az a két nadrág?". Mire a bácsi: "vászonból". "És a mostani miből van?", mire a bácsi: "abból a kettőből".

Orbán Viktor

A miniszterelnök csínján bánt a viccekkel a kampányban. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy csak kevés, a szó szoros értelmében vett kampányrendezvényen vett részt, inkább átadásokra járt, ahol kamionokhoz és legó-építőkockákhoz hasonlította kormánya teljesítményét. A 4-es metró múlt heti átadásán azonban ő sem tudta megállni, hogy ne viccelődjön egyet azzal a peronba vésett emléktáblával, amelyen az ő és Tarlós István neve szerepelt.

„Egy nagyszerű politikai újítást is láttunk. Mert miután a kőbe bele van írva a nevünk, így föl van ajánlva a lehetőség Budapest polgárainak, hogy anélkül is belénk törölhessék a lábukat, hogy személyesen találkoznának velünk” - mondta a TV2 kamerája előtt.

Gyurcsány Ferenc

"Magyarország jövője a Nyugaton van, Orbán pedig most ezt a Nyugatot akarja eladni a Keletnek. A keleti szeleket próbálja befogni, szélproblémája van a kollégának, talán Bilagitot kellene beszereznie."

Azt, hogy az alábbi idézet kitől származhat, akkor is meg lehetne állapítani, ha ennek a résznek nem Gyurcsány Ferenc lenne a címe. A volt szocialista miniszterelnök minden lakossági fórumon poénok és szóviccek garmadáját zúdítja a hallgatóságra.

Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes lakossági fóruma Esztergomban 2014 februárjábanFotó: Tuba Zoltán - Origo

Ezeket van, hogy teljesen spontánul mondja, mint amikor például egy esztergomi fórumon Vadai Ágnes a pártelnöki beszéd közben átadta a saját és Gyurcsány székét két, az álldogálásba igencsak belefáradó nyugdíjas hölgynek, Gyurcsány pedig rögtön megjegyezte: "pedig, Ági, hányan szeretnének látni minket ülni". Vagy amikor egy óra után a pártelnök torka igencsak kezdett kiszáradni, és egy figyelmes öregúr a harmadik sorból három Negrót nyomott a kezébe, Gyurcsány azt találta mondani: "köszönöm, de vagy beszélek, vagy szopok".

A tudatosan elsütött Gyurcsány-poénokra példa egy mohácsi fórumon elmondott szóvicc:

„Orbán Viktor együgyű ember: csak egy ügye van, a rezsicsökkentés. Aztán meg ügyefogyott lesz, amikor már nem lehet tovább csökkenteni a rezsit”

Az igazán bátrak azonban meghallgatják azt is, ahogy Gyurcsány Ferenc ABBA-t énekel Százhalombattán:

 (A Vs.hu videója)

 

Szavazzon, ön szerint melyik politikus a legviccesebb, kinek vannak a legjobb poénjai?