Félholtra vertek egy ártatlant, kilenc évet kaptak

Vágólapra másolva!
Elítélték azt a három vádlottat, akik 2012-ben megvertek egy sámsonkerti férfit, mert azt hitték róla, hogy pedofil. A férfi magatehetetlen lett, majd 2013-ban meghalt, de azt nem sikerült bizonyítani, hogy a verés miatt halt-e meg.
Vágólapra másolva!

Kilenc év fegyházbüntetést kapott az a két férfi, akik még 2012 augusztusában félholtra vertek egy sámsonkerti férfit, mert azt hitték róla, hogy pedofil – derül ki a Debreceni Törvényszék közleményéből. Az őket segítő nő nyolc év fegyházbüntetést kapott. A háromfős társaság italozás után, hazafelé menet támadt rá a sértett férfira. Az esetről korábban részletesen beszámoltunk.

Az 54 éves sértett férfi, István, egyedül élt egy romos házban a falu szélén. A három tettes kivonszolta a házból, majd fél órán át ököllel verték és rugdosták. Ezután a már magatehetetlen férfit lóval az udvari kúthoz vonszolták, és csak az egyik vádlott közbelépésére mondtak le arról, hogy a kútba dobják. Ehelyett otthagyták, csak másnap reggel hívtak hozzá mentőt. A megvert férfi súlyos koponyasérülést szenvedett, kómába esett, és egy vidéki ápolási otthonba került, majd 2013-ban meghalt.

A Debreceni Törvényszéken kiderült, hogy hamisan vádolták pedofíliával. A férfi ugyanis éppen szabadságvesztését töltötte, amikor a másodrendű vádlott lányának mutogatta magát egy ismeretlen. A mutogatós egy fekete autóba próbálta beráncigálni a kislányt és a barátnőjét, Istvánnak azonban nem volt autója. A bíróság szerint azért feltételezhették róla, hogy a pedofil, mert korábban valóban volt már büntetve szeméremsértés miatt, az időpont és a körülmények azonban egyértelműen kizárják, hogy ő ijesztett volna rá a kislányokra.

A vádlottakat társtettesként és bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt ítélték el. Azt ugyanis nem tudták kideríteni, hogy a férfi a bántalmazás következtében halt-e meg az otthonban, mert a testét még a boncolás előtt, jogszabályellenesen elhamvasztották. Így az emberölést nem lehetett bizonyítani.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Jelenleg mindegyik vádlott előzetes letartóztatásban van, az elsőrendű már hónap óta, ugyanis megpróbált elbujdosni.